Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Magazin

Znate li da postoje životinje koje žive vječno?

20/05/2015

Neka bića su izgleda ipak besmrtna! Kada bi se ove životinje klonile i izbjegle predatore i bolesti, živjele bi vječno.

Saznajte koje životinje mogu vječno da žive…

1. Besmrtna meduza

Jedna malena vrsta meduze Turritopsis doohmii, poznatija kao besmrtna meduza, pronašla je način da pobijedi smrt! Naime, ova meduza stari, ali unazad. Ako se meduza povrijedi ili razboli, vraća se na tri dana u stanje polipa, pri čemu transformiše ćelije u mlađe, a one će vremenom opet porasti.

2. Jastog koji stalno raste

U naučnim krugovima inače se vodi rasprava oko toga da li su jastozi zaista besmrtni. Naime, najčešći uzrok smrti kod jastoga je bolest, ne starost. Ako niste znali, jastozi se razmnožavaju i rastu sve do smrti. U prosjeku mužjaci žive oko 30 godina, a ženke 54, dok je najstariji primjerak pronađen bio star čak 140 godina.

3. Kornjače
Kornjače su poznate po dugovječnosti, i mogu da žive čak i nekoliko vijekova. Naučnici su otkrili da njihovi organi zapravo ne propadaju vremenom kao kod drugih živih bića. Čak je The New York Times objavio članak u kome se navodi da bi kornjače mogle da žive vječno ako bi se klonile predatora i bolesti.

4. Kitovi
Iako službeno nisu besmrtni, grenlandski kitovi su sisari koji najduže žive. Prema tekstu objavljenom u časopisu Popularna nauka, nekoliko vrsta kitova može da živi i više od 70 godina, iako su devedesetih godina naučnici otkrili ožiljke na ovim ogromnim životinjama nastalima ubodima oružja iz 1800 godine. Najstariji poznati grenlandski kit doživio je duboku starost, tačnije 211 godina.

5. Pljosnati crvi
Ove neprivlačne male životinje poznate su po svojoj sposobnosti regeneracije, jer na mjestu gde se ovaj crv povrijedi, mogu se da se formiraju dva odvojena nova crva. Ova navodno beskonačna regeneracija takođe se može primijeniti na starenje i oštećeno tkivo, što omogućava crvima da se sakrivaju od smrti do kad žele.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.