Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

graz

Čovjeku koji je vodio ratove uzeli su ulicu i nazvali je po Osimu

ivica osim strase (1)

Proslavljeni bosanskohercegovački fudbalski stručnjak prijestonicu austrijske pokrajine Štajerske (Steiermark) ucrtao na mapu najprestižnijeg evropskog klupskog takmičenja

Već neko vrijeme u Grazu postoji incijativa da jedna od ulica u ovom austrijskom gradu ime bude preimenovana u ulicu Ivica Osim.

Proslavljeni bosanskohercegovački fudbalski stručnjak prijestonicu austrijske pokrajine Štajerske (Steiermark) ucrtao na mapu najprestižnijeg evropskog klupskog takmičenja.

Naime, pod vodstvom Ivice Osima u periodu 1994. do 2002. godine kluba iz Graza u nekoliko navrata je igrao u grupnoj fazi Lige prvaka, a ovaj period najuspješniji je u historiji ovog tima. Za sve uspjehe u osmogodišnjem mandatu na klupi ekipe iz Graza legendarni Švabo nedavno je proglašen najboljim trenerom Sturma u posljednjih stotinu godina.

Osim je ove godine proslavio svoj 79. rođendan, a u Grazu mu još za života žele dodijeliti ulicu.

Ogranak Komunističke omladine Austrije (KJO) iz Štajerske organizovao je akciju u kojoj je ulicu Conrad-von-Hötzendorfa, koja prema njihovom mišljenu nosi naziv sporne ličnosti iz austrijske prošlosti, odlučila “preimenovati” u ulicu Ivica Osima.

– 82 ulice, uličice i trga u Grazu nose imena po spornim ličnostima iz prošlosti. Jedan od takvih primjera je i ulica Conrad von Hötzendorf, posvećena čovjeku koji je predvodio ratove. On je odigrao centralnu ulogu u “Julskoj krizi”, koja je vodila ka izbijanju Prvog svjetskog rata, a još ranije je vodio preventivne ratove u ime Monarhije protiv Italije i Srbije – navode iz KJO u svojoj objavi.

– Ivica Osim ne samo da je proglašen najboljim trenerom Sturma u proteklih sto godina zbog svog životnog djela, već je on osoba koja je zagovarala mir među narodima u domovini Jugoslaviji – dodali su iz KJO, te naglasili kako je Osim veliki mirotvorac.