Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Legenda bh. nogometa

Ivica Osim: I nakon 13 godina čekam da mi bude bolje, osjećam se kao ptica u kavezu

ivica osim

“O čemu želimo razgovarati? Politika ili fudbal? Volio bih više fudbal”

Ivica Osim posljednjih mjeseci boravi u Austriji, a za tamošnji portal Spox govorio je o svom zdravlju, Sturmu, prijateljstvu s Arseneom Wengerom i komercijalizaciji fudbala.

“Ne morate čuti sve i još manje morate da kažete sve što imate”, započeo je ovaj razgovor legendarni Osim u svom stilu, te nastavio:

“O čemu želimo razgovarati? Politika ili fudbal? Volio bih više fudbal.”

Osim puno vremene provodi u Gracu, ali ne zato što voli ovaj grad svog najvećeg sportskog uspjeha.

“Svakog dana od ponedjeljka do petka imamo pregled kod doktora”, kaže supruga Asima koja je također prisustvovala intervjuu svog supruga.

Podsjećamo, Ivica Osim je doživio moždani udar u novembru 2007. godine, a u to vrijeme je bio selektor reprezentacije Japana.

“Doktori su mi rekli da bih trebao biti bolji za trinaest godina, ali ja još čekam. Osjećam se kao ptica u kavezu. Fudbal mogu gledati samo na TV-u, a povremeno odem na stadion. To mi je najveće zadovoljstvo i boli me što više ne mogu raditi svoj posao. Raditi u fudbalu je mnogo drugačije nego gledati ga. Živiš drugačije i igraš drugačije”, kaže Osim i dodaje kako gleda sve utakmice koje se emituju.

Otkriva i da je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu trebao preuzeti Rapid iz Beča, ali kaže da je to teška priča.

“Da nije bilo političkih problema, možda bih otišao u Rapid. Neki menadžer je tada rekao da sam ja protiv Srba i da ne bih bio dobro rješenje za Rapid. Teška priča…”, sjeća se Osim, koji ističe da ga politika nikada nije zanimala.

Svima je dobro poznata priča o tome kako je Ivica Osim dva puta odbijao slavni Real Madrid – jednom kao igrač, a jednom i kao trener.

“Imao sam ponude brojnih velikih klubova. Uvijek sam se pitao šta da radim tamo? Šta ja mogu učiniti s takvim igračima? Lupanje o stol i vrištanje je nemoguće i ne prolazi, igrači su previše dobri za to”, razmišljao je Osim.

“Uvijek sam se trudio da ne budem arogantan. Kad mi priđe Real Madrid, kažem: ‘Jesam li zaista osoba koju tražite?’ Važna je skromnost i morate biti korektni prema sebi. Naravno da bih želio biti trener takvog velikana, mogao bih svaki dan da učim od tih igrača”, dodaje Osim, koji danas ima želju da od nule krene sa svojom trenerskom karijerom.

“Volio bih kada bi to bilo moguće, ali bilo bi mi teško. Treneri su danas puno bolji nego ranije. Žive drugačije, analiziraju drugačije i govore drugačije. Prije nego se formira tim, mijenjaju se ili trener ili igrači. To nije dobro”, nastavlja legendarni Osim, koji ističe i da je razočaran što samo bogati klubovi danas mogu doći do velikog uspjeha.

“Osjećam nezadovoljstvo među gledaocima. Novcu se više posvećuje pažnja nego samom fudbalu. Fudbal ne smije umrijeti i moraju se stvoriti neka pravila.”

Austrijanci ističu kako je Osim kroz karijeru trenirao brojna velika imena poput Davora Šukera, Dragana Stojkovića Piksija, Dejana Savićevića, Zvonimira Bobana, Roberta Prosinečkog i drugih, ali on ne želi izdvojiti jednog za kojeg bi smatrao da je najbolji.

“Imao sam puno velikih igrača i ne želim suditi ko je bio bolji. Pitao sam jednom Romana (Roman Mahclich), ko ti je najbolji protivnik? On je rekao Savićević. Nije mogao da mu parira.”

Osim je za kraj govorio i o prijateljstvu s proslavljenim stručnjakom Arseneom Wengerom.

“I dan danas smo dobri prijatelji. Igrao je s desne strane i bio tehnički sjajan. Bio je jako dobar igrač i imao je dug korak poput žirafe. Arsene samo priča o fudbalu. Uvijek i svugdje. Samo fudbal, fudbal i fudbal.”

Wenger i Osim su razvili slične filozofije igranja fudbala. Estetski, direktno i napadački.

“Arsene je uvijek od svojih igrača tražio da igraju direktno. Vidio sam to na isti način i ja sam promovirao direktnu igru. Nakon treninga u Sturmu, gledaoci su me pitali šta pokušavamo. Napredovali smo, kasnije su to shvatili…”, rekao je Osim na kraju.