Fudbal

"tri teme"

Zeljković u posjeti Zenici: Polako vraćamo stvari u normalu

26/03/2021

Što se tiče samog nacionalnog stadiona, to je vrlo kompleksna i zahtjevna priča, koja, prije svega, jako puno košta

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović ugostio je danas delegaciju Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, na čelu s novim predsjednikom Vicom Zeljkovićem.

Seniorska nogometna reprezentacija BiH sutra u tom gradu, sa početkom u 18.00 sati, na Stadionu Bilino polje igra prijateljsku utakmicu protiv Kostarike.

Kasumović je istakao kako su razgovarali o tri teme te da su se usaglasili oko svih tema. Jedna je, kazao je, nastupi državne reprezentacije u Zenici; druga je proširenje Trening centra N/FSBiH u Zenici te situacija oko NK Čelik.

– Kada je predsjednik izabran, ja sam čuo izjavu da će praviti nacionalni stadion. Ispred građana Zenice i Gradske uprave, predložio sam da je Grad spreman dati stadion Bilino polje da bude nacionalni stadion reprezentacije BiH- kazao je Kasumović, koji je najavio neke radove na rekonstrukciji zeničkog stadiona.

Zeljković je najavio kako je i ovaj sastanak nova stranica u odnosima N/FSBiH i Gradske uprave Zenica.

– Mislim da smo imali jako konstruktivan razgovor i da smo „spustili zavjesu“ na neke stvari koje su se dešavale u prošlosti. Gledali smo u vrijeme koje dolazi ispred nas. Utakmica sa Kostarikom, koju igramo u Zenicu, pokazatelj je da, polako, vraćamo stvari u normalu – kazao je Zeljković, koji je također potvrdio usaglašenost stavova o saradnji.

– Naše će opredjeljenje će biti da Zenica bude domaćin svih utakmica, pogotovo kvalifikacionih, jer, u ovom momentu, sam stadion ispunjava najviše uslova koje traže UEFA i FIFA – najavio je Zeljković, koji je istakao i kako je danas prvi put čuo ideju o nacionalnom stadionu Bilino polje te da će biti ozbiljno razmatrana.

– Što se tiče samog nacionalnog stadiona, to je vrlo kompleksna i zahtjevna priča, koja, prije svega, jako puno košta. Potrebna je šira podrška za jednu takvu priču. U vremenu koje predstoji, treba detaljno da se analizira ta stvar i da se vidi finansijski šta donosi, koliko košta i koji su, poslije toga, benefiti te na koji način, možda, možemo da iskoristimo postojeće stadione ili da se zadržimo u pravcu izgradnje nacionalnog stadiona. To je kompleksna i ozbiljna tema, nije tema za „presjecanje u trenutku, u sekundi“ – kazao je Zeljković.

Konkretne aktivnosti i plan postoji i za Trening centar N/FSBiH, koji će biti upotpunjen s dva nova nogometna terena te prošireni i smještajni kapaciteti, kako bi što bolje služio svim nacionalnim selekcijama. Za sve radove postoji i idejno rješenje, a preostaje još da se riješe „neke stvari oko zemljišta“.

– Proširenje bi dodatno otvorilo i mogućnost, možda, za otvaranje centra za neke komercijalne svrhe, u vidu kada za to ima prostora. Vidio sam dobru volju po tom pitanju u Gradu Zenici i siguran sam da ćemo, u vremenu ispred nas, uraditi dobre stvari i nastaviti da razvijamo postojeći centar – najavio je Zeljković.

Savez će, napominje, pomoći u skladu sa svojim mogućnostima i da se Čelik opravi nakon istupanja u Kantonalnu ligu ZDK. Sastanku je prisustvovao i novi predsjednik N/FS Zeničko-dobojskog kantona Muris Jabandžić, koji je i novi član Izvršnog odbora N/FSBiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.