potpisan sporazum

Zmajevi se vraćaju na BHT1, utakmice će se emitovati i na Mojoj TV

bhrt bh telecom db (2)

Memorandum o saradnji su potpisali Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma i Belmin Karamehmedović, generalni direktor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz BH Telecoma

BH Telecom i Radiotelevizija Bosne i Hercegovine postpisali su danas sporazum o međusobnoj saradnji na obezbjeđivanju medijskih prava najvažnijih međunarodnih sportskih natjecanja i dostupnosti svim građanima Bosne i Hercegovine.

Memorandum o saradnji su potpisali Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma i Belmin Karamehmedović, generalni direktor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz BH Telecoma.

Potpisivanje ovog dokumenta je rezultat prethodno iskazane obostrane spremnosti na saradnju, kako bi obezbijedili medijska prava na emitovanje sportskih natjecanja i to na način da najznačajnija međunarodna nogometna natjecanja budu dostupna svim građanima Bosne i Hercegovine bez posebne naknade, kako je to i propisano Zakonom o Javnom radio-televizijskom servisu Bosne i Hercegovine.

Osim što je od značaja za ukupnu javnost Bosne i Hercegovine, ova saradnja ima za cilj i veću promociju fudbala kao najatraktivnijeg sporta, ali i promociju svih bosanskohercegovačkih sportista i sporta u BiH u cjelini.

Potpisivanju Memoranduma o razumijevanju i međusobnoj saradnji prethodilo je zajedničko učešće BHRT-a i BH Telecoma na tenderu, nakon čega je uslijedilo zaključivanje ugovora sa UEFA-om o otkupu medijskih prava za utakmice nogometne reprezentacije BiH u okviru UEFA Lige nacija za period 2022.-2028., Evropske kvalifikacije za UEFA EURO 2024., FIFA Svjetsko prvenstvo 2026. i UEFA EURO 2028. i medijska prava za prenos prijateljskih utakmica bh. nogometne reprezentacije u periodu 2022.-2028.

Kako je kazao Kahriman, BH Telecom kao dokazani lider na bh. tržištu u ponudi telekomunikacijskih usluga, pa i multimedijalnih usluga, kao što je javnosti poznato, kontinuirano nastoji obezbijediti najkvalitetniji sportski sadržaj svojim korisnicima, a ovaj put, u saradnji sa BHRT-om i svim građanima BiH.

– Sva ugovorena takmičenja, tj. utakmice, će biti emitovane na kanalu BHT1, s tim da će BH Telecom svojim korisnicima omogućiti praćenje utakmica uživo i putem svog MY TV servisa, kao i putem Moja webTV usluge/aplikacije, čime će BH Telecom dodatno obogatiti svoju ponudu i unaprijediti iskustvo svojih korisnika, što je jedan od strateških ciljeva kompanije. Potpisivanje ovog memoranduma je istovremeno i podrška BH Telecoma Radioteleviziji BiH i njenom nesmetanom radu, produkciji i emitovanju TV i radio programa državne radiotelevizije, čime još jednom pokazujemo svoju privrženost državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima – izjavio je Kahriman.

BHRT i BH Telecom stupili su u partnerstvo s ciljem da utakmice nogometne reprezentacije BiH i najvažnijih fudbalskih takmičenja, kao i drugih međunarodnih takmičenja vrate na ekrane svih građana BiH bez ikakve dodatne naknade, za razliku od prethodne sezone međunarodnih takmičenja.

Danas potpisanim Memorandumom o razumijevanju i međusobnoj saradnji izražena je i namjera da se saradnja između BH Telecoma i Radio televizije Bosne i Hercegovine proširi i na druga najznačajnija fudbalska takmičenja koja nas očekuju, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Karamehmedović ističe da je veliko zadovoljstvo upoznati javnost s činjenicom da se nogometna reprezentacija BiH vraća na program BHRT-a i na platforme BH Telecoma.

– Ovakav poduhvat, posebno ako uzmemo u obzir sve ono što se dešava s javnim servisom BiH u posljednje vrijeme, ne bi bio moguć bez BH Telecoma i menadžmenta najjačeg telekom operatera u BiH predvođenog gospodinom Kahrimanom. Navikli smo na izuzetno dobru saradnju s ovom uspješnom kompanijom i na njihovu veliku podršku BHRT-u, jer važno je istaknuti da su se u BH Telecomu i ovaj put, osim ekonomskih razloga, kod izbora partnera u ovom projektu, pored poslovnog kredibiliteta, sasvim sigurno vodili i motivima podrške opstanku i postojanju javnog medijskog servisa Bosne i Hercegovine. To je nešto što će BHRT itekako znati da cijeni u vremenu koje dolazi – kazao je.

Navodi da je ovaj uspjeh još veći kad znamo da su mnogo bogatiji javni servisi u Evropi i našem bližem okuženju izgubili bitku s komercijalnim kućama za otkup TV prava na njihove reprezentacije.

– Neki su ovu cijelu priču iz perspektive BHRT nazvali povratkom otpisanih, a na nama je da sa našim poslovnim partnerima i prijateljima iz BH Telecoma gledateljima BHT 1, slušateljima BH Radija 1 i korisnicima usluga najkvalitetnijeg telekom operatera u BiH, ali i šire, dokažemo i pokažemo da se nogometna reprezentacija vratila na pravo mjesto. Cilj BHRT-a i BH Telecoma je da, prije svega, oni budu zadovoljni svim sadržajima koje ćemo im ponuditi u praćenju nastupa reprezentacije u sportu koji predstavlja najvažniju sporednu stvar na svijetu – zaključio je Karamehmedović.