tradicionalna manifestacija

Noć kina 27. decembra u Sarajevu, ulaz će biti besplatan

noć kina
FOTO: Fena
Noć kina

Događaj postaje tradicija i u Sarajevu, gradu koji je zvanično proglašen gradom filma UNESCO-a 2019. godine

Sarajevo grad filma UNESCO-a i ove godine organizuje Noć kina, tradicionalnu manifestaciju koja će treći put besplatno otvoriti vrata kina u Sarajevu.

Noć kina bit će održana u srijedu, 27. decembra, a besplatan ulaz u kina građanima i turistima Sarajeva omogućili su Sarajevo grad filma UNESCO-a i Grad Sarajevo. Partneri projekta su Mastercard i UNIQA osiguranje.

Na Noć kina, 27. decembra od 17 sati do ponoći, ljubitelji filma mogu besplatno gledati filmove u Centru za djecu i omladinu, Cineplexxu, CineStaru, Domu kulture Ilidža – Kino Igman, Free kino Valter, kinu Meeting Point, kinu Novi Grad i Kinoteci BiH.

Noć kina u Sarajevu, Sarajevo grad filma UNESCO-a organizuje simbolično uoči dana kada su braća Lumiere održala prvu kino projekciju na svijetu 1895. godine u Parizu.

Ova je manifestacija osmišljena po uzoru na francuski praznik filma – La Fête du Cinéma, koji se održava već 38 godina i okuplja veliki broj posjetilaca, a građani vjerno iščekuju praznik filma i posjećuju kina.

Događaj postaje tradicija i u Sarajevu, gradu koji je zvanično proglašen gradom filma UNESCO-a 2019. godine.

Kao član globalne Mreže kreativnih gradova UNESCO-a, Grad Sarajevo kroz kreativnu oblast filma nastoji ponuditi bogate i raznovrsne kulturne i filmske sadržaje dostupne svim građanima i posjetiocima Sarajeva, podržavajući održavanje događaja Noć kina.