oglasili se iz "NS"

Propao prijedlog da u javnim ustanovama budu samo državni simboli, falio jedan glas

mostar gradsko vijece (1)

Povodom njenog glasanja oglasili su se iz Naše stranke

Gradsko vijeće Grada Mostara jučer se izjašnjavalo o Odluci o isticanju obilježja na i unutar objekata Gradske uprave, javnim ustanovama i javnim preduzećima u većinskom vlasništvu Grada Mostara i isticanju – projiciranju slika i simbola na javnim gradskim objektima.

Odlukom se, između ostalog, definiralo da u javnim objektima mogu biti isključivo simboli BiH, FBiH, HNK i Grada Mostara. Odluka nije usvojena. Za nju je glasalo 17 vijećnika, što nije bilo dovoljno.

Za su glasali SDA, SDP, Prva mostarska partija i Irma Baralija (NS). Protiv su bili koalicioni partneri SDA u Mostaru iz HDZ-a, te HRS i Velibor Milivojević (SNSD), dok je suzdržana bila Boška Ćavar (Naša stranka).

Da odluka prođe bilo je potrebno 18 glasova. Nakon što tačka nije prošla iz SDA nije bilo naznaka da je vladajuća koalicija s HDZ-om ugrožena.

Povodom glasanja Boške Ćavar oglasili su se iz Naše stranke.

„U Gradskom vijeću Grada Mostara Naša stranka ima dvije vijećnice, Irmu Baraliju i Bošku Ćavar. Irma Baralija je glasala za Prijedlog odluke, a Boška Ćavar je bila suzdržana. Irma Baralija je glasala u skladu sa stavom Naše stranke, Boška Ćavar je odlučila da glasa u skladu sa svojim ličnim ubjeđenjima koja se ovog puta kose s ubjeđenjima Naše stranke. Naš stav je da državne institucije moraju pokazivati vlastitu samobitnost i neovisnost u odlučivanju od bilo čijih stranih državnih interesa ili interesa pojedinih kolektivnih identiteta. Tome služe državni simboli i samo oni mogu biti prisutni u državnim institucijama. Ograđujemo se stoga od glasanja Boške Ćavar, a u skladu s internim procedurama organi Naše stranke će odlučivati o ovom slučaju, utvrditi odgovornost i eventualne sankcije.“

Reagovao je i njen stranački kolega Dragan Mioković, koji se oglasio na Twitteru.

“Glasanje Boške Ćavar za ostanak vjerskih, neustavnih i onih obilježja pod kojima je HVO vršio zločine tokom presuđenog UZP, u javnom prostoru Mostara, smatram sramotnim. U kapacitetu koji imam založiću se da bude sankcionisana kroz organe Naše stranke” – napisao je Mioković.