Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srđan Puhalo

“Čudesan svijet” homofobije i populizma šefa kluba odbornika PDP-a

Da li Milanović zastupa tezu da otac treba da zatvori tinejdžera u kuću i da ga nigdje ne pušta iz nje jer mu je sin peder ili možda treba da ga natjera da tajno ide kod gatere, psihologa ili psihijatra da se liječi od nečega što i nije bolest?

“Bez želje da povrijedim bilo bila čije seksualno opredjeljenje i uvažavajući svakog čovjeka kao individuu sa jednakim pravima, kao hrišćanin i kao roditelj mislim da je nedopustivo da popularizujemo svaku vrstu nametnute nam kvazi vrijednosti koja nam se plasira a koja je u suprotnosti sa našom tradicijom, vjerom i pravim iskrenim vrijednostima na kojima treba da počiva jedno društvo”.

Ovo su riječi šefa kluba odbornika PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Dragana Milanovića koji je ustao protiv prikazivanja Diznijevog animiranog filma „Čudesni svijet“.

Ne znam je li Milanović pogledao ali ono što je „neprikladno“ u tom crtanom filmu je da se jedan od junaka filma, tinejdžer, zaljubljuje u drugog dječaka i kada svome ocu kaže kako se osjeća, otac ga podržava i daje mu ljubavne savjete ne osvrćući se na to u koga je dječak zaljubljen.

Iza ovih biranih riječi stoji najodvratniji populizam i gomila gluposti a evo i zašto.

U svijetu postoji mnogo očeva koji imaju gej tinejdžera i prikazati to u animiranom filmu nije nikakvo „nametanje kvazi vrijednosti“ nego realnost koju Milanović i svi mi moramo da prihvatimo.

Bilo bi interesantno da nam Milanović i ostali milanovići objasne šta je to „tradicionlna porodica“ tj. da li bi porodice bez djece, razvedeni roditelji i samohrani roditelji mogu da se pojavljuju kao junaci u crtanim filmovima? Pošto postoje očevi koje imaju tinejdžere homoseksualce da vidimo kako se oni prema Milanoviću trebaju da se odnose prema svojoj djeci, a da to bude u skladu sa „tradicijom, vjerom i iskrenim vrijednostima na kojima treba da počiva jedno društvo.“

Da li Milanović zastupa tezu da otac treba da zatvori tinejdžera u kuću i da ga nigdje ne pušta iz nje jer mu je sin peder ili možda treba da ga natjera da tajno ide kod gatere, psihologa ili psihijatra da se liječi od nečega što i nije bolest? Možda je bolje da sina ubije jer sramoti oca i cijelu familiju. Možda ne traba da ide toliko radikalno dovoljno je samo da ga izbaci iz kuće jer je nastran? Da li je rješenje da ga smjesti u manastir daleko od očiju komšiluka, gdje će okajavati svoje grijehe?

Da li je to u skladu sa tradicijom, vjerom i iskrenim vrijednostima?

Možda jeste u skladu sa tradicijom, vjerom i iskrenim vrijednostima od prije 50 godina, ali nije sa ljudskim pravima i današnjim zakonima.

Šta je to loše u ovom diznijevom crtanom filmu što smeta prepoštenim milanovićima?

Smeta im što se neki gej tinejdžer zaljubio u drugog dečka i što mu otac daje savjete kako da osvoji simpatiju.

Eto dragi milanovići i to se dešava u pubertetu, mladići se zaljubljuju u djevojke, djevojke u mladiće, mladići u mladiće, djevojke u djevojke i to se dešava od kad je svijeta i vijeka.

U tim godinama tinejdžeri istražuju svoju seksualnost i identitet, a od roditelja i društva zavisi koliko će im olakšati to istraživanje. Jer njihovo buduće mentalno zdravlje zavisiće od vašeg prihvatanja njih kao takvih pa i njihove seksualnosti. Ako pokažete razumijevanje za njihovu radoznalost, olakšaćete im da shvate i prihvate ko su i šta su, a da ih ne povrijedite i izgubite.

Ako im se već petljate u seksualni život naučite ih da poštuju partnerku/ra, da Ne znači Ne, da seks podrazumjeva pristanak druge strane, da je vođenje ljubavi nešto veoma lijepo u kojem trebaju oboje da uživaju, da koriste kontracepciju i kondom, da seks ne liči na ono što gledaju u pornorafskim filmovima.

Time ćete im mnogo pomoći u odrastanju i budućem životu.

Ako im budete pričali da je Eva, čitajte žena, nastala od Adamovog rebra, prekrstiće se u čudu i otići da guglaju po netu, a tamo svašta mogu pročitati.

I da, gospodine Milanoviću, iako tvrdite da ne želite „da povrijedite bilo čije seksualno opredjeljenje i uvažavajući svakog čovjeka kao individuu sa jednakim pravima“ upravo ste to uradili svjesno i namjerno.

Vaša slatkorječivost je dodvoravanje i vjetar u leđa svim homofobima i kretenima koji maltretiraju svoju i tuđu djecu zbog njihovog ne uklapanja u „normalno i tradicionalno“ pa i kada se radi o homoskesulanosti. Još je odvratnije to što na taj način svjesno prikupljate političke poene stigmatizirajući manjinu koja je u ovom gradu, entitetu i državi nevidljiva i svedena na „svoja četiri zida“.

I da na kraju tužno je to što ste ostali radikal, iako ste prešli u PDP, koji je toliko nisko pao, da počinje da liči na SNSD.

P.S. Normalnost je društvena kategorija i mijenja se kroz vrijeme, recimo nekada nije bilo normalno da gradonačelniku nekog grada to bude i prvi posao. Danas jeste.