Francuska podržala projekat

Deset škola u KS će dobiti po mjernu stanicu za mjerenje zagađenja zraka

mjerne stanice gimnazija dobrinja

Projekat postavljanja mjernih stanica je namijenjen djeci osnovnog i srednjoškolskog uzrasta, s ciljem da se djeca educiraju o aerozagađenju na praktičan i inovativan način

Ambasada Francuske i Ministarstvo vanjskih poslova Francuske su podržali značajan projekat iz oblasti zaštite životne sredine i ublažavanja klimatskih promjena u Bosni i Hercegovini, koji provodi Europska geografska asocijacija – EGEA pod nazivom „Male školske mjerne stanice“.

Deset odabranih škola u Kantonu Sarajevo će dobiti po jednu mjernu stanicu, koja će biti postavljena u školi. Također, školama će biti omogućeno da sve prikupljene podatke iz mjernih stanica prate putem aplikacije prilagođene mobilnim telefonima. Naime, riječ je o stanicama koje mjere zagađenje zraka, prikupljajući podatke o prisustvu opasnih čestica PM 1, PM 2,5 i PM 10 u zraku u Sarajevu.

Projekat postavljanja mjernih stanica je namijenjen djeci osnovnog i srednjoškolskog uzrasta, s ciljem da se djeca educiraju o aerozagađenju na praktičan i inovativan način, da se razvije svijest o tome čime zagađujemo okolinu i zrak te na koji način ih možemo sačuvati od daljnjeg zagađenja.

Prvo postavljanje jedne takve mjerne stanice, u prisustvu ambasadorice Francuske Christine Toudic je održano 17. marta ove godine u „Gimnaziji Dobrinja“. Ambasadorica se obratila učenicima i poručila sljedeće:

„Pitanja okoliša i problemi zagađenja te klimatskih promjena su prioriteti. Bosna i Hercegovina se suočava s višestrukim ekološkim problemima koji se odnose na upravljanje otpadom, upravljanje vodama i, još više, zagađenje zraka, što Sarajevo čini najzagađenijim glavnim gradom na svijetu tokom određenih zimskih dana. Ovo zagađenje ima direktne posljedice na zdravlje stanovnika. Međutim, zagađenje zraka je, također, glavni faktor klimatskih promjena koje će donijeti katastrofalne promjene stanovništvu.“

Uime Udruženja EGEA, kratko predavanje o tome kako funkcioniše mjerna stanica, koje rezultate prikazuje i šta je zadatak ovog projekta vizuelno je predstavio Adi Operta.

Istakao je važnost edukacije na polju zaštite životne sredine i da će rezultati biti vidljivi za nekih pet do deset godina. Projekat će u narednom periodu obuhvatiti još nekoliko različitih aktivnosti kao što su: takmičenje učenika, radionice i pisanje manifesta o zaštiti životne sredine. Na kraju, Adi Operta se zahvalio Ambasadi Francuske, školi „Gimnazija Dobrinja“ i profesoru Vedranu Zubiću na podršci pri realizaciji projekta.