Jovan Divjak o Ratku Mladiću: Dolazio je pijan na pregovore o primirju

divjak mladic

Uoči presude generalu Vojske RS-a Ratku Mladiću u Haškom tribunalu 22. novembra, penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak je kazao da multietnička BiH kakvoj je on želio pripadati nikada neće postojati, te da su Mladićeve snage praktično pobijedile.

“Ali ako bi se ponovio april 1992. godine, bio bih još više odlučan danas i ponovo bih branio Sarajevo. Ljudi me poštuju zbog onoga što sam učinio. Za mene je bilo prirodno da stanem na stranu onih koji su bili napadnuti, onih koji nisu imali oružje”, kazao je Divjak za AFP.

On se prisjetio i susreta sa Mladićem tokom pregovora o primirju.

“Bio je arogantan, ponekad i pijan. Govorio je i da nije želio razgovarati sa muslimanskom delegacijom u kojoj sam se ja nalazio, Srbin koji je izdao Srbe”, naveo je Divjak.

Kazao je i da danas u BiH među mladima ima više mržnje nego tokom rata.

BiH je sve dalje od Divjakove vizije kosmopolitizma i multietničnosti, a zemlja je danas više podijeljena nego prije dvije decenije, piše AFP.

“Danas se u pojedinim školama ne uči da je bilo zločina i na strani Armije BiH”, rekao je Divjak.

Divjak je danas, kako navodi AFP, među tri posto Bosanca i Hercegovaca i šest posto Sarajlija koji se odbijaju izjasniti o svojoj nacionalnosti. Oni su “ostali” koji podsjećaju na historiju multikulturalnosti Sarajeva.

“To je borba. Mi se moramo boriti iako nas je samo tri posto”, zaključio je Divjak.