burno, smiješno, žalosno

Dok je Ćudić citirala Andelijino “opravdanje” dubioze Novalić se smijao

novalic smijeh

Prema šokantnim podacima koje je iznijela Ćudić, dva spomenuta rudniku su praktično u stečaju, ali im to još niko nije javio

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH jučer je raspravljao o stanju u sedam rudnika u Federaciji BiH, te izvještajima dvije elektroprivrede u FBiH.

Tokom izlaganja Sabine Ćudić, predsjednice Kluba zastupnika Naše stranke u Parlamentu FBiH direktor Elektropivrede BiH Admir Andelija je napustio salu, upravo dok se zastupnica Ćudić obraćala njemu.

– Kaže Andelija da će nas “plan i program uvezivanja radnog staža” koštati toliko i toliko. “Plan i program uvezivanja radnog staža” je potpuno pogrešan naziv za ono što rudari zahtjevaju, a to je ispunjavanje zakonske obaveze da im se uplati penziono i zdravstveno. Koliko god vi nalazili korektne ili nazive koji vama više odgovaraju, sve se svodi na to – penzija i zdravstveno, počela je Ćudić.

– Kako smo došli do pola milijarde duga? Jesu li rudari sami sebe zapošljavali? Je li im se uplaćivalo penziono i zdravstveno, pa im je taj novac ispadao iz džepova na putu do rudnika? Ko je donosio odluke na način na koji je dozvolio akumulaciju duga od pola milijarde? A, sada nam generalni direktor Elektropivrede BiH kaže, citiram; pozvali smo ih da budu nešto realniji! Kako može biti realniji zahtjeva od onoga koji zahtjeva ispunjenje osnovne zakonske obaveze, prema zakonima koji je ovaj dom donosio, upitala je Ćudić, pa nastavila.

– A onda ustane premijer Novalić i kaže, citiram; samo kroz razgovor postižemo napredak. Vauuu! Stvarno premijeru, svaka vam je za repliku.

– Pa onda ustane ministar Džindić, i iznese nam toplju ljudsku priču zašto je pristao na policijsku pratnju i koliko je spreman na razgovore, jer očito se slaže s gospodinom Novalićem, da samo kroz dijalog možemo postići napredak. Dijalog neće proizvesti 500 miliona maraka koje ste utajili, ukrali, prebacili na račune onih koji to ne zaslužuju. I, kako priznaje i sam generalni direktor Andelija, nasuprot višku administrativnog osblja u rudnicima FBiH imamo manjak proizvodnog osoblja. Pa jesu li rudari zapošljavali administracije rudnika?

Potom se Ćudić dotakla situacije u dva rudnika na koja se referirao Andelija, rudniku Kreka i rudniku u Kaknju. Ćudić je na primjeru ta dva rudnika, i podataka koje je provjerila, “iskasapila” Andeliju i njegov izvještaj.

Prema šokantnim podacima koje je iznijela Ćudić, dva spomenuta rudniku su praktično u stečaju, ali im to još niko nije javio.

Pred kraj svog izlaganja Ćudić se dotakla i pitanja odgovornosti za katastrofalno stanje, pri tome citirajući objašnjenja koja su za to stanje ponudili premijer Novalić i generalni direktor EP BiH Andelija.

U jednom trenutku i Novalić se nije mogao suzdržati da ne prasne u smijeh dok je Ćudić citirala kako je Andelija objasnio dubiozu, tvrdeći kako Vlada FBiH nije kriva za aktuelno stanje. Je li to bilo baš za smijeha procijenite sami.

Pogledajte zanimljivo obraćanje Sabine Ćudić koje je trajalo nešto manje od 10 minuta, uz napomenu da je vladajuća većina jučer uprkos svemu, odbila prijedlog za Andelijinu smjenu sa mjesta generalnog direktora Elektroprivrede BiH.