Porezni inspektori ulaze u firmu

“FH Srebrena malina” u pet dana podnijela tri različite PDV prijave

Sarajevo: Nastavlja se suđenje Novaliću i ostalima u aferi “Respiratori”
14.07.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Pred Sudom BiH danas je nastavljeno sudjenje federalnom premijeru Fadilu Novalicu i drugima u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zastite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina". Fikret Hodzic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U prvoj PDV prijavi Hodžićeva kompanija iskazala obavezu za uplatu u iznosu od oko 1.200 KM, u drugoj prijavljuje porezni kredit od oko 1.077.000 KM, a u trećoj iskazuje obavezu za uplatu PDV-a u iznosu od oko 452.000 KM

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Za aprilske prihode kompanije “FH Srebrena malina” vlasnika Fikreta Hodžića zainteresirala su se i inspektori Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, a razlog tome je to što je ova firma u samo pet dana podnijela čak tri različite PDV prijave u kojima je mijenjala podatke o isporukama i nabavkama za mjesec april.

Riječ je o periodu za koji se podnosila PDV prijava kada je nabavljeno 100 spornih respiratora, čiju zakonitost nabavke trenutno istražuju Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Od hiljade do miliona

Naime, kako nezvanično saznaje Fokus.ba u Regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje u Sarajevu, prvu PDV prijavu kompanija “FH Srebrena malina” podnijela je 9. maja ove godine i u toj prijavi iskazala je obavezu za uplatu PDV-a u iznosu od oko 1.200 KM.

Samo nekoliko dana kasnije, tačnije 11. maja 2020. godine ova kompanija podnosi izmijenjenu PDV prijavu za mjesec april, kojom tada prijavljuje porezni kredit od oko 1.077.000 KM.

Sljedećeg dana, 12. maja 2020. godine “FH Srebrena malina” podnosi novu izmijenjenu PDV prijavu za mjesec april u kojoj sad ponovo iskazuje obavezu za uplatu PDV-a u iznosu od oko 452.000 KM.

Kako saznajemo, upravo ogromne razlike u prijavama PDV koje se kreću u rasponu od oko 1.000 KM do više od million maraka, inspektori UIO će izvršiti provjeru razloga mijenjanja ove, najiščekivanije PDV prijave u BiH za mjesec april.

Od Uprave za indirektno oporezivanje BiH tražili smo i zvaničnu potvrdu informacija do kojih smo došli. Kako nam je u pisanom odgovoru pojasnio Ratko Kovačević, portparol UIOBiH, evidentno je da je firma “FH Srebrena malina” u nekoliko dana podnijela tri različite PDV prijave, no o iznosima se u UIO nisu mogli očitovati.

– Poreski obveznik F.H. Srebrena malina d.o.o. je dana 09.05.2020. godine u skladu sa odredbama člana 39. Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i člana 78. Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, elektronskim putem podnio redovnu PDV prijavu za poreski period april 2020. godine. Nakon toga su podnesene tri izmjenjene prijave za isti poreski period. Informacije i podaci iz PDV prijava predstavljaju povjerljive podatke, te nismo u mogućnosti da vam iste dostavimo. Prema posljednjoj PDV prijavi poreski obveznik F.H. Srebrena malina d.o.o je iskazao obavezu za uplatu PDV-a, koja do danas nije uplaćena na Jedinstveni račun UIO, te je obveznik u postupku prinudne naplate- navodi se u odgovoru Ratka Kovačevića, portparola UIOBiH za Fokus.ba.

Na naše pitanje da li je uobičajeno da firme obveznici prijave PDV-a mijenjaju u nekoliko dana, odnosno povlače prijave za PDV, a u kojima iznos varira, prema našim informacijama, od prvobitne od samo oko hiljadu KM, do jedne od prijava koja premašuje milion maraka, te šta UIO poduzima u takvim slučajevima iz UIOBiH pojašnjavaju da poreski obveznici shodno odredbama članova 75. i 76. Zakona o postupku indirektnog oporezivanja, imaju pravo na podnošenje izmijenjene ili dopunske prijave samooporezivanja, te da je njihova svrha da zamjene ili dopune prethodno podnesene prijave. Međutim, takve prijave podliježu kontrolama.

– U slučaju da poreski obveznik kroz izmijenjenu ili dopunsku PDV prijavu, smanji prethodno prijavljenu obavezu odnosno poveća zahtjevani povrat/kredit za iznos od 3.000 KM ili više, takva izmijenjena PDV prijava shodno odredbama člana 5. stavovi 4) i 5) Uputstva o načinu postupanja sa prijavama za PDV i prijavama akcize i razrezom poreza po službenoj dužnosti (“Službeni glasnik BiH” broj: 27/19) treba biti predmet kontrole od strane nadležne kontrolne grupe u roku od 15 dana od dana podnošenja izmijenjene PDV prijave- navodi Kovačević u odgovoru na upit Fokusa.

Kako smo ranije pisali, “FH Srebrena malina” podnijela je zahtjev Sudu BiH da joj se odblokira, nedavno blokirani račun u jednoj banci kako bi mogla izvršiti uplatu PDV-a po prijavi za mjesec april.

Bit će zanimljivo vidjeti kakvu će odluku donijeti Sud BiH, te ako odobri, koji iznos sredstava će biti na raspolaganju kompaniji “FH Srebrena malina”.

Sama činjenica da prijavljena obaveza u iznosu od oko 452.000 KM nije plaćena u zakonskom roku, kako je nezvanično saznajemo povlači za sobom već izdan nalog za prinudnu naplatu, koji podrazumijeva naknadni teret prinude od pet posto prijavljene obaveze.

Rastu kamate

To u konkretnom slučaju iznosi dodatnih oko 22.000 KM, a bit će obračunata i zakonska kamata u iznosu od 0,04 posto svakog dana zakašnjenja uplate poreza na dodanu vrijednost.

U daljim istražnim radnjama koje provode Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu svakako će biti utvrđeno i koji su razlozi bili presudni za to da firma “FH Srebrena malina” samo u nekoliko dana tri puta mijenja podatke o ispurukama i nabavkama u mjesecu aprilu i podnese tri različite PDV prijave za isti obračunski period.

Inače, obveznici poreza na dodanu vrijednost u Bosni i Hercegovini bili su u zakonskoj obavezi da do 10. maja 2020. godine podnesu PDV prijave za mjesec april. U tim dokumentima obveznici PDV-a prikazuju ostvareni promet, tačnije sve nabavke i sve isporuke u jednomjesečnom obračunskom razdoblju.

Kada je u pitanju “FH Srebrena malina” firma koja je s Federalnom upravom Civilne zaštite potpisala ugovor o nabavci 100 respiratora iz Kine, vrijedan 10, 5 miliona maraka, upravo je PDV prijava za april trebala donekle razjasniti spornu nabavku respiratora. Međutim, činjenica da je prijava mijenjana tri puta dodatno je zakomplikovala kompletnu situaciju u vezi s ovom spornom nabavkom.

Podsjećamo, u Sarajevo je 25. aprila stiglo 80 od 100 naručenih i 10,5 miliona KM plaćenih respiratora iz Kine.

Nakon toga Fokus je objavio priču o tome da su gotovo u tajnosti vođeni pregovori i sklopljen ugovor sa “FH Srebrena malina” inače firmom koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom za nabavkom ovih medicinskih aparata za koje su već tada naši izvori, ali i pojedini zvaničnici, postavili pitanje posjedovanja potrebnih specifikacija za liječenje s tim respiratorima od Covida 19, kao i postojanje i zakonitost odluka o njihovoj kupovini.

U međuvremenu, nakon što je Fokus objavio priču, u istragu o nabavci respiratora uključili su se prvo Tužilaštvo Kantona Sarajevo i SIPA, a potom je predmet prešao u nadležnost Tužilaštva BiH.

I drugi mediji u BiH otkrili su još niz spornih detalja o nabavci respiratora.

Vještačenje 80 respiratora izvršeno po nalogu Tužilaštva BiH pokazalo je da respiratori plaćeni 10,5 miliona KM nisu upotrebljivi za liječenje na intenzivnoj njezi, odnosno nisu za pacijente oboljele od virusa Covid 19, a zbog čega su ustvari i nabavljeni.

Istraga o ovoj nabavci se nastavlja, a u predmetu još nema osumnjičenih. Za sada je suspendiran direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak, a njegovu smjenu traži Komisija za sigurnost Federalnog parlamenta, ne samo zbog ove, nego brojnih drugih spornih nabavki u vrijeme pandemije korona virusa, na koje je potrošeno ukuono oko 23 miliona KM.

Zanimljivo je da je Vlada FBiH odluku o suspenziji Solaka donijela na njegov zahtjev, a očigledno ne zbog toga što u Vladi FBiH smatraju da su oni imali razloga da ga suspendiraju.

O tome gdje će završiti respiratori koji se mogu koristiti samo za hitne slučajeve, a koje je ranije Federalni stab Civilne zaštite raspodijelio bolnicama u FBiH, za sada niko ne govori.