DIREKTOR HOTELA "EMIRAN"

Gogić: Odgovorno tvrdim da su sve insinuacije u vezi Jakića i mene netačne i neistinite

hotel emiran

Tačno je da ste uputili dopis sa nekoliko pitanja vezano za poslovanja privrednog društva Emiran d.o.o., spremali smo Vam odgovore međutim Vi iste niste sačekali već ste iznijeli podatke koji ne odgovaraju istini i materijalnim činjenicama

Nakon što smo 13.08.2020. godine objavili članak „Direktor Agencije za upravljanje oduzetom imovinom u jeku krize razvija vlastiti biznis“, reagovao je direktor Privrednog društva EMIRAN d.o.o. Harun Gogić. Gogićevu reakciju prenosimo vam u cijelosti i bez uredničkih intervencija.

– Poštovani,

U cilju pravovremenog i objektivnog informisanja javnosti, zahtjevamo da se izvrši ispravka navoda u članku pod nazivom „Direktor Agencije za upravljanje oduzetom imovinom u jeku krize razvija vlastiti biznis“ objavljenog na Vašem portalu „Fokus.ba“ od 13.08.2020. godine. U tekstu je navedeno sljedeće:

„Naši izvori tvrde da Jakić koristi opremu iz hotela „Emiran“ za svoju vilu, te da su radnici hotela „Emiran“ obavljali poslove čišćenja ili presvlačenja posteljine u njegovoj vili, a koja se navodno pere i pegla u vešeraju hotela „Emiran“. Teške su optužbe i na Jakićev račun da goste koji žele odsjesti u „Emiranu“ on svojim kanalima usmjerava u svoju vilu.“

Ja kao direktor privrednog društva Emiran d.o.o. Sarajevo, ODGOVORNO TVRDIM da nije tačno da gosp. Vinko Jakić, v.d. direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom zloupotrebljava svoj položaj u kontekstu iskorištavanja uposlenih u hotelu „Emiran“, kako bi isti obavljali poslove čišćenja ili presvlačenja posteljine u njegovoj vikendici, te kako se ista pere i pegla u vešeraju hotela „Emiran“.

Ne želeći se upuštati u vaše navode o imovini gosp. Jakića koji se odnose na njegovu vikendicu, malo je tendeciozno od Vašeg portala navesti da gosp. Jakić goste iz hotela „Emiran“ usmjerava u svoju vikendicu. Pa zamislite samo molim Vas, koji bi to gost koji platio noćenje u našem hotelu u iznosu od cca. 50,00 KM i odlučio da pređe u vikendicu gosp. Jakića koja po vašim tvrdnjama za sedam dana košta 4.000,00 KM, odnosno dnevno 571,00 KM, tako da ODGOVORNO TVRDIM da su i ovi navodi netačni.

Teške optužbe ste iznijeli i na poslovanje privrednog društva, navodeći kako znate da je hotel „Emiran“ prihodovao stotinama hiljada maraka, a kako je Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom na čijem je čelu gosp. Jakić, prihode hotela netransparentno trošila, aludirajući na neodgovorno i koruptivno ponašanje v.d. direktora Agencije, ali i mene kao direktora privrednog društva.

Ovim putem takođe ODGOVORNO DEMANTUJEM sve navode koji se tiču prihodovne strane hotela od dana kada sam ja imenovan za direktora privrednog društva. Da ste kako ste naveli u članku umjesto višemjesečnog istraživanja načina na koji Agencija upravlja hotelom, pokušali stupiti u kontakt sa mnom imali bi tačne informacije da sam ja imenovan za direktora društva u februaru 2020. godine, odnosno preuzimanjem dužnosti v.d. direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Pošto je upravljanje privrednim društvima i očuvanje njihove vrijednosti jedan od najtežih, a takođe i najkompleksnijih zadataka, preuzimanjem dužnosti v.d. direktora Agencije, gosp. Jakić i uposlenici Agencije te menadžement hotela su od početka sve moguće resurse usmjerili na mnogobrojne izazove sa kojim smo se susreli.

Poseban fokus u upravljanju navedenim privrednim društvima smo usmjerili na vraćanju povjerenja kupaca i dobavljača, poboljšanju funkcija prodaje marketinga, ponude šireg asortimana roba koje bi vremenom dovele do povećanja profitne margine, te saniranja prije svega obaveza preuzetih iz ranijeg perioda kako bi se stabiliziralo poslovanje i redovno izmirivale tekuće obaveze, a ne kako ste naveli mnogobrojnih zloupotreba u radu mene kao direktora i gosp. Jakića.

U tom kontekstu, a u cilju iskorištavanja svih mogućih kapaciteta hotela, Zakupci hotela društvo Pro Optimus Tours d.o.o. je iskorisitilo mogućnost da se prostor u kojem su bili medžlis i kapelica izdaju kao poslovni prostori i tako ostvare dodatni prihodi za Hotel. Ranija uprava društva je mnogo prije preuzimanja od strane nove uprave donijela odluku da se prostor u kojem su bili medžlis i kapelica daju u zakup kao poslovni prostori i tako ostvare dodatni prihodI za hotel. Međutim, zbog pojave koronavirusa, kao i privremene obustave rada hotela, navedene aktivnosti nisu okončane, pa i ta tvrdnja Vašeg portala da su iste zatvorene, nije istinita.

U tekstu ste naveli da ste proveli višemjesečno istraživanje poslovanja hotela „Emiran“, pa ste se dotakli i Ministarstva finacija Federacije Bosne i Hercegovine, Ureda Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za odnose sa javnošću, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Ureda za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine, Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, umjesto da ste pokušali ostvariti kontakt sa mnom kao direktorom privrednog društva, kako bi Vam dao sve potrebne informacije vezane za ovu temu.

Na kraju krajeva, za sve tražene informacije niste trebali istraživat mjesecima, dovoljno je bilo da ste samo pogledali izvještaje Federalne informativne agencije, koja na svojoj stranici objavljuje sve godišnje obračune svih privrednih društava (obaveza privrednih društava je da na kraju svake godine dostavi godišnje obračune FIA-i), pa tako i privrednog društva Emiran d.o.o. Sarajevo.

Kada je u pitanju promjena naziva imena hotela „Emiran“ u hotel „Walter“, obavještavam Vas da je tu odluku, iz nekog razloga, donijela prethodna uprava. Kako niti ja, a niti gosp. Jakić u tom momentu nismo bili na čelu privrednog društva „Emiran“ d.o.o. Sarajevo, odnosno na čelu Agencije koja upravlja hotelom, ja lično ne želim da špekulišem, a niti da komentiram razloge, kao ni cijenu promjene naziva hotela.

Tačno je da ste uputili dopis sa nekoliko pitanja vezano za poslovanja privrednog društva Emiran d.o.o., spremali smo Vam odgovore međutim Vi iste niste sačekali već ste iznijeli podatke koji ne odgovaraju istini i materijalnim činjenicama.

Na kraju, još jednom odgovorno tvrdim da su sve Vaše insinuacije o vezi gosp. Jakića i mene netačne i neistinite, te da isti od dana preuzimanja dužnosti v.d. direktora Agencije i mene kao direktora privrednog društva Emiran d.o.o. Sarajevo od februara 2020. godine, nikada nije zatražio ili uradio neki od navoda koje ste naveli u Vašem članku, a na štetu hotela „Emiran“.

Prizemni pokušaji da se širenjem neistina i dezinformacija, diskredituju oni koji rade, neće me zaustaviti u mojoj odlučnoj namjeri u dužnosti koju sam preuzeo u februaru 2020. godine, a koja se odnosi na upravljanje hotelom „Emiran“ uradim na najbolji mogući način, ne nanoseći štetu niti Agenciji, a niti Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ovim putem Vam se obraćam sa zahtjevom da ovaj demant hitno objavite na vašem portalu, u suprotnom ću biti prinuđen da pravdu potražim sudskim putem i upotrijebim sve zakonom i sudskom praksom propisane mjere.

S poštovanjem,
PRIVREDNO DRUŠTVO EMIRAN d.o.o.
SARAJEVO

Harun Gogić