Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpredsjednica Vlade RS

Golić: Zaključcima Narodne skupštine dodatno ojačana pozicija RS-a

srebrenka golic (1)

Ukazala je da je neophodno se pridržavati mehanizma koordinacije u BiH

Potpredsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić tvrdi da je zaključcima usvojenim u Narodnoj skupštini RS-a prije dva dana, kako kaže, znatno ojačana pozicija tog bh. entiteta.

Najavljuje da će se, nakon analize svih efekata prenosih nadležnosti, biti procijenjeno u kojem pravcu RS treba da ide.

– Vlada RS-a će analizirati sve efekte do sada prenesenih nadležnosti i shodno tome pokrenuti određene inicijative i korake u skladu s Dejtonskim sporazumom te preduzimati određene radnje s ciljem zaštite institucija RS, kao i evetualne štete koju su prenesene nadležnosti prouzrokovale RS – rekla je Golić danas novinarima u Banjoj Luci.

Posebna sjednica Narodne skupštine, koja je sazvana na inicijativu vladajuće većine u RS, kako kaže, bila je u funkciji odbrane RS i njenih institucija te da se “onemogući dalji prijenos neustavnih nadležnosti s RS na nivo BiH”.

Golić tvrdi da je u zadnje vrijeme bilo više takvih pokušaja, u oblasti akreditovanja visokoškolskih ustanova, te zaštita životne sredine.

Ukazala je da je neophodno se pridržavati mehanizma koordinacije u BiH.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira odbacuju usvajanje Zaključaka od 11. novembra 2019. od strane vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini RS, s obzirom na to da se oni zasnivaju na pogrešnom tumačenju Daytonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je danas iz OHR-a.

Kako piše u saopćenju, interesima Republike Srpske se služi ne putem poništavanja suštinskih reformi, nego putem provođenja reformi okrenutih ka budućnosti kojima se podržava i jača sigurnost, stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine i smanjuje njeno oslanjanje na međunarodnu superviziju.