ZLOUPOTREBE U DOBA KORONE

Hitne javne nabavke ponovo su povjerene omiljenim stranačkim firmama

koronavirus_maska_novac_pixabay

Agencija za javne nabavke olakšala je hitne nabavke za suzbijanje i ublažavanje posljedica Covid-19. Zloupotrebe su već počele

Pandemija Covid-19 u BiH se još nije pošteno ni zahuktala a već je jasno da će brojni pokušati izvući korist po već oprobanom modelu stranačke podobnosti. I to koristeći olakšicu Agencije za javne nabavke BiH, koja je 17. marta izdala saopštenje kojim se omogućava da prilikom hitnih javnih nabavki čiji je cilj sprečavanje širenja i ublažavanje posljedica korona virusa, roba ili usluga bude nabavljena pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja.

Ovaj postupak opravdan je u iznimnim slučajevima, piše Žurnal.info.

Samo dan nakon ovog saopštenja, odobrenje Agencije počelo se provoditi u opravdanim, ali i manje razložnim slučajevima.

Nabavku bez objave provodio je jedan broj bolnica za kupovinu medicinske opreme. Ubrzo su njihovim stopama krenuli i drugi.

UGOVOR I ZA ZASTUPNIKA SDA IZ KAKNJA

Grad Zenica odlučio je za nabavku robe za ugrožene izdvojiti 150 hiljada KM. Novac je otišao na tri adrese, između ostalog i visokopozicioniranom članu Stranke demokratske akcije. Ugovor je sklopljen sa Ekor komerc Zenica, Robot general trading i TD Nova trgovina Kakanj. Osnivač i vlasnik TD Nova trgovina je Sejad Zaimović, zastupnik Skupštine Ze-do kantona u dva mandata i član Općinske organizacije SDA Kakanj.

Trebao je da se desi Covid pa da štićenici Gerontološkog centra u Sarajevu dobiju toplu vodu! Tri stotine i pedeset starih i mahom bolesnih ljudi trenutno uopće nema toplu vodu. U ovim uslovima preporučuje se pranje ruku i održavanje higijene tijela i prostora, obrazlažu u Gerontološkom centru.

Tako će centar nabaviti kotao za toplu vodu za što će firmi Grizelj platiti 22 hiljade KM bez PDV-a. Sada kada se interes privatnika poklopio sa potrebama korisnika, moći će održavati ličnu higijenu.

MUP SBK referiše se na član 21 d, koji je Agencija propisala kao kriterij za nabavku u ovakvim slučajevima, i nabavlja uredsku opremu za 100 hiljada KM od firme iz Busovače, čiji je vlasnik nekada bio kandidat HDZ-a za zastupnika u kantonalnoj skupštini.

U Trebinju će olakšicu Agencije iskoristiti da nabave ogromnu količinu sjemenskog materijala. Proglasivši to hitnom mjerom Agro centru Trebinje i Poljoprivrednoj apoteci Trebinje Agrarni fond Grada Trebinja isplatit će ukupno 160 hiljada KM.

Neke od nabavki jesu urgentne u ovom trenutu ali je simptomatično da ugovorni organi angažuju svoje omiljene dobavljače. Tako će Mostarska sveučilišna bolnica naručiti od omiljenog dobavljača Inela robe za opremu izolacionog bloka u vrijednosti od 200 hiljada KM. Zenička bolnica platiti će 37 hiljada kompaniji Middle Point za “videonadzorni sistem beskontaktnog mjerenja tjelesne temperature”. Ministarstvo vanjskih poslova čarter let za građane evakuisane iz Rima platit će 50 hiljada KM kompaniji Fly Bosnia. Travnička bolnica respiratore će platiti 260 hiljada KM, i bez ikakve objave taj novac proslijedit će firmi Proma sa Ilidže.

Samo sedam dana nakon omogućavanja olakšica, Agencija je utvrdila zloupotrebe.

24 MILIONA KM ZA MEDIT

Kako izgleda tretman omiljenog dobavljača ilustruje primjer kompanije Medit. Od 2015. godine do februara 2020. godine firma Medit od javnih institucija dobila je poslove vrijedne 24,2 miliona KM. Najvrijednije ugovore ova firma dobila je od Kliničkog centra Univerziteta iz Sarajeva.

Od 2017. do kraja 2019. godine Medit je od KCUS-a dobio poslove vrijedne više od 14 miliona KM. Samo u 2019. godini Medit je od KCUS-a dobio poslove vrijedne 3,4 miliona KM. Na većini tendera Medit je bio jedini ponuđač.

– Nabavka digitalnog angiografskog RTG sistema sa pratećom opremom za potrebe Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam 1.169.949 KM. Medit je bio jedini ponuđač
– Nabavka CT simulatora za radioterapiju sa pratećom opremom za potrebe Klinike za onkologiju 1.169.529,17 KM. Medit je bio jedini ponuđač.
– Nabavka i isporuka digitalnog mamografa za potrebe Klinike za radiologiju 760.500 KM. Jedini prihavtljiv ponuđač bio je Medit.
– Nabavka pokretnog RTG aparata sa C-Lukom i mobilnog operacionog ortopedskog stola za potrebe Klinike za ortopediju KCUS-a 193.050 KM. Jedini ponuđač bio je Medit.
– Nabavka radioaktivnog iridijuma izvor Ir192 za HDR aparat GammaMed 105.183 KM. Jedini ponuđač bio je Medit.
– Nabavka termoplastičnih maski za pozicioniranje i fiksaciju pacijenata prilikom radioterapije za potrebe Klinike za onkologiju 56.756 KM.Jedini prihvatljiv ponuđač bio je Medit.

Medit nije ostao bez unosnih ugovora od KCUS-a niti za vrijeme pandemije u BiH. Žurnal je već ranije pisao da je ova firma i u vanrednim okolnostima prvi izbor Sebije Izetbegović. Višeslojni CT aparat za potrebe privremenog izolatorija nabavljen je od Medita po cijeni od 582.686,76 sa PDV-om.

Za kupovinu opreme od odabranih firmi novca će biti i u ubudućnosti. Samo iz budžeta Kantona Sarajevo za nabavku opreme Kliničkom centru planirano je 900.000 KM. Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka već je donirao KCUS- u 80.000 KM za nabavku respiratora.