Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

LDS: Zabraniti ruskim zvaničnicima dolazak u Srebrenicu

lavrov dodik orden
Foto: Anadolija

LDS BiH jučerašju posjetu ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Lavrova i prihvatanje nagrade koje su dobili i od UN presuđeni zločinci za genocid Karadžić, Mladić i generali Vojske RS vidi kao vrhunski cinizam i kontinuitet politike podrške političkim nasljednicima Miloševića i Karadžića, stoji u saopćenju ove stranke upućenom medijima.

“Gostujući u BiH ministar Lavrov je prvo obišao državne institucije, a zatim i
predsjednika RS koji mu je uručio odlikovanje koja su ranije uručena i osuđenim ratnim zločincima.

Lavrov je primajući ovo odlikivanje jasno potvrdio umiješanost Rusije u počinjene zločine genocida nad Bošnjacima. Njegove izjave o poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i podršci dogovoru tri naroda su odraz cinizma ruske politike koji se ogleda u činjenici da u Dejtonskon mirovnom sporazumu stoji: “međunarodne Konvencije o ljudskim pravima i slobodama imaju prednost u sprovođenju na teritoriji BiH o udnosu na Dejtonski mirovni sporazum”.

Lavrov kao saveznik ratnih zločinaca ni jednom riječju nije rekao da je sprovedba presuda međunarodnih sudova obavezujuća i da od vlasti RS očekuje kooperativnost u njihovoj implementaciji.

Rusija je i dalje stava da se Rezolucija o počinjenom zločinu genocida u Srebrenici ima smatrati anti srpskim aktom, a ne stvarnim dokazima o počinjenom zločinu.

LDS traži da se ruskim zvaničnicima zabrani dolazak u Srebrenicu sve dok u Savjetu bezbijednosti UN-a ne pokrenu inicijativu o usvajanju rezolucije na koju
je Rusija uložila veto”, poručili su iz LDS-a i na kraju dodali kako se “potvrđuje da je ključni razlog posjete Lavrova destabilizacija unutrašnjih prilika u BiH kako bi se zaustavio njen put ka euro-atlanskim i EU integracijama.