Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lamija Brkić

Mlada umjetnica iz Sarajeva: Priroda je oduvijek moj izvor inspiracije

lamija brkić
Foto: Fokus.ba
Lamija Brkić, diplomirana vizuelna umjetnica i komunikacijska dizajnerica iz Sarajeva

Vjerujem da umjetnost ima moć da inspiriše, budi emocije i potiče na razmišljanje. Nastojim koristiti svoje umjetničke vještine kako bih privukla pažnju na važne teme kao što su zaštita prirode i održivi način života, kaže Lamija Brkić za Fokus

Sedmu Akademiju demokratije za mlade žene, u organizaciji Udruženja Žene za Žene International, nedavno je završilo 25 polaznica iz cijele BiH. Ovaj jednogodišnji program razvijen je s ciljem većeg učešća mladih žena u donošenju odluka na lokalnom nivou.

Džana Pašić iz ovog udruženja pojašnjava da se program obuke fokusira na teme kao što su ljudska prava i demokratija, politički sistem, izbori u BiH i izborne manipulacije i prevare, razvoj kritičkog mišljenja, upravljanja projektima, komunikacijske i prezentacijske vještine.

Foto: Fokus.ba

Sto sati volontiranja

-Svaki modul se održava tri dana, a organizujemo ih u različitim gradovima širom BiH. Vršimo procjenu potreba u zajednici s ciljem razvoja 12 malih lokalnih inicijativa koje implementiraju učesnice projekta. U tu svrhu, učesnicama se dodjeljuju mali grantovi kako bi realizovale ove inicijative. Također, organizujemo volonterski sa polaznicama i pružamo mentorsku podršku volonterkama koje kroz sto sati volonterskog rada implementiraju projekte u svojim lokalnim zajednicama – kaže Pašić za Fokus.

Foto: Fokus.ba

Jedna od polaznica sedme generacije Akademije bila je i diplomirana vizuelna umjetnica i komunikacijska dizajnerica iz Sarajeva Lamija Brkić. Svoj projekat nazvala je “Zagrli prirodu i oslobodi umjetnicu u sebi”. Cilj joj je bio pokrenuti razgovore o važnosti zaštite okoliša i održivog načina života, te istovremeno potaknuti mlade žene na kreativnost i umjetnički izražaj.

lamija brkić
Foto: Fokus.ba
Lamija Brkić

Sve to uspješno je spojila na nedavno održanom druženju na kojem je raspravljano o najaktuelnijim ekološkim problemima u zemlji i svijetu te načinima kako pojedinci mogu doprinijeti u njihovom rješavanju. Nakon predavanja održala je radionicu slikanja kako bi gošćama dala priliku da se kreativno izraze i svoju povezanost s prirodom prenesu na platno.

Foto: Fokus.ba

Podrška ženama širom BiH

-Vjerujem da umjetnost ima moć da inspiriše, budi emocije i potiče na razmišljanje. Nastojim koristiti svoje umjetničke vještine kako bih privukla pažnju na važne teme kao što su zaštita prirode i održivi način života. Predavanja ne moraju biti dosadna i trebamo smisliti kreativne načine kako zainteresirati ljude da na zabavan i interaktivan način nauče nešto korisno. Ovaj projekat smatram izuzetno uspješnim, jer je pružio edukativno i inspirativno druženje. Nadam se da će se biti prilika za slične projekte u budućnosti – kazala je Brkić za Fokus.

Foto: Fokus.ba

Akademija demokratije za mlade žene samo je jedna u nizu aktivnosti koje provodi Udruženje Žene za Žene International. Ova nezavisna lokalna nevladina organizacija podržava žene u svojim naporima da poboljšaju svoj ekonomski, politički i društveni položaj i aktivno učestvuju u donošenju odluka.

Programskom i finansijskom pomoći direktno je pomogla skoro 63.000 žena u Bosni i Hercegovini iz više od 50 zajednica, uglavnom u ruralnim područjima, različitih etničkih i vjerskih grupa, te osnivanje više od 30 ženskih organizacija u BiH.