Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon akcije SIPA-e u Sarajevu

Muriz Memić: Ogroman je ovo pomak, očekujem da će biti još hapšenja

Vidjet ćete šta su bili spremni uraditi, taj isti Hasan i Zijad Mutap, da zataškaju ubistvo. Sad je do tog istog Hasana Dupovca hoće li sebe povaliti ili šefa koji je naredio da to uradi, jer nije to on mogao sam uraditi. Šefovi su najodgovorniji

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića, nakon pet godina borbe za pravdu i istinu o ubistvu svoga sina, jutros je s velikom nadom da njegova borba nije bila uzaludna dočekao hapšenja koja je u okviru istrage Tužilaštva BiH na području Kantona Sarajevo provela Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

S. DEGIRMENDŽIĆ

– Evo, nakon pet godina došao je i taj dan da dočekamo da vide ljudi da smo u pravu, da smo istinu govorili, da moj sin jeste ubijen. Ogroman je ovo pomak i hvala Državnom tužilaštvu koje je imalo sluha i evo otvorili su istragu za organizirani kriminal, koja je dala svoje rezultate. Samim tim, a sudeći po ovome, doći će i ubice na svoje mjesto. Ja mislim da je i ta priča već zatvorena u Tužilaštvu BiH, pa vidjet ćemo. Bit će ovdje još puno posla – kaže Muriz Memić za Fokus.

On ističe da zbog istrage, u ovom trenutku ne može govoriti o detaljima o kojima ima saznanja, ali kaže da je čuo da su uhapšeni nekadašnji šef Odsjeka MUP-a KS za saobraćajne istrage Hasan Dupovac, te Zijad Mutap, otac Alise Mutap koja je kobne noći, 8. februara 2016. godine kada je napadnut Dženan Memić bila s njim. Muriz Memić kaže da se nada da će Dupovac otkriti imena nalogodavaca ometanja istrage, te očekuje da će biti još hapšenja.

-I ja sam vidio da je riječ o Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu, Alisinom ocu. Bit će tu još hapšenja sigurno, a Hasan Dupovac je odgovorna osoba iz MUP-a i premda ne smijem puno govoriti zbog istrage, ali vidjet ćete šta su bili spremni uraditi, taj isti Hasan i Zijad Mutap, da zataškaju ubistvo. Sad je do tog istog Hasana Dupovca hoće li sebe “povaliti” ili šefa koji je naredio da to uradi, jer nije to on mogao sam uraditi. Šefovi su najodgovorniji. Tu je još bivši komesar Vahid Ćosić, tu je Dalida Burzić, ja sam podnio krivične prijave protiv njih, tu je Džafer Hrvat, tu je Nurija Mehić. Svi su oni odgovorni za zataškavanje ubistva, pa evo vidjet ćemo kako će se odvijati, ali veliki je ovo pomak – naglašava Memić.

Jutrošnja akcija SIPA-e izazvala je veliku pažnju javnosti, a Muriz Memić kaže da se zahvaljuje svima koji su ga podržavali pet godina na njegovom putu da se sazna istina o smrti njegovog sina.

– Hvala na prvom mjestu medijima koji su me pratili svih ovih godina i nikada se nisu mediji podijelili u ovom slučaju. Hvala svim građanima koji su mi davali podršku, jer valjalo je doći do ovoga. Hvala i poštenim ljudima i u MUP-u i u Tužilaštvu, jer ima i tamo poštenih ljudi. A, ovi svi neka odgovaraju. Dalida Burzić na prvom mjestu mora odgovarati – zaključuje Muriz Memić u razgovoru za Fokus.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH jutros je saopćilo da po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, na dvije lokacije na području Kantona Sarajevo, vrše pretrese sa ciljem prikupljanja dokaza.

– Aktivnosti se vrše u okviru predmeta na kojem Tužilaštvo BiH radi duži vremenski period, a odnosi se na krivična djela organiziranog kriminala, a u vezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u mjesecu februaru 2016. godine. Jedna od osoba čiji se prostori pretresaju je službena osoba u institucijama Kantona Sarajevo. U interesu istrage Tužilaštvo BiH ne može dati javnosti više detalja ni informacija – naveli su iz Tužilaštva BiH.