Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

slučaj "memić"

Na suđenju Mutapu i ostalima u sudnici se pojavila palica: “O njoj govorimo šest godina”

MEMIC (1)
FOTO: N1

Ročištu je prisustvovao i Davor Dragičević, otac tragično preminulog Davida Dragičevića čije smrt ni dan danas nije rasvijetljena, te kako kaže, čini mu se da i njega ovo čeka

U nastavku suđenja za prikrivanje dokaza o stradanju mladića Dženana Memića u februaru 2016. godine, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je na traženje Hasana Dupovca pronašao automobil za koji se, na osnovu onoga što je rekla Alisa Ramić (ranije Mutap), mislilo da je povezan sa ovim događajem.

Zaštićeni svjedok M-10 kazao je da je nakon događaja ujutro otišao u kuću Zijada Mutapa, gdje je njegova kćerka Alisa ležala na krevetu sa tuferom na glavi i navodila neke okolnosti događaja, prenosi BIRN.

“Riječ je o nekom malom zelenom autu… Alisa je opisala to auto”, kazao je svjedok.

Prema njegovim riječima, Alisa je rekla da je šetala s Dženanom Malom alejom na Ilidži kod Sarajeva, spominjala je auto, gombanje, muškarca sa palicom, koji je gurao sjedište suvozača i da je neko sjedao pozadi. On je kazao da se Alisa nije sjećala kako je povrijeđena.

M-10 je rekao da ga je poslije nekoliko dana nazvao Zijad Mutap i pitao ga da se nađe s jednim čovjekom, za kojeg se ispostavilo da je Hasan Dupovac i da je šef istraga u policiji. Naveo je da je bilo priče da se nađe zeleni reno clio.

Svjedok je kazao da su već bile informacije da je umiješan Mirza Ploskić, koji je prije bio u vezi sa Alisom, ali da je njegov (svjedokov) prijatelj Edvin Avdić, koji je tada bio s njim, tvrdio da to nije moguće, jer je Ploskić vratio sporni automobil.

M-10 je rekao da je Dupovac govorio da je u kontaktu sa Zijadom i Murizom (Memić), da se mora naći auto, te da će se platiti 3.000 KM.

Svjedok je ispričao kako je sa Avdićem otišao u Sokolović Koloniju, gdje im je jedna žena dala ključ i Avdić je sjeo u reno clio, te su se našli sa Dupovcem, koji im je rekao da ne parkiraju ispred Stanice policije.

Prema njegovim riječima, Dupovac je pogledao vozilo i kazao: “Svaka čast momci, to je to sto posto.” Dodao je da im je rekao da moraju doći u stanicu kako bi napisali od koga je policija oduzela automobil.

Svjedok je naveo da su u policiji kucali zapisnik i da ga je on potpisao ne pročitavši ga. U prostoriji je, kako je dodao, tada bio i Josip Barić, kao i još jedan službenik policije. M-10 je kazao da se u hodniku začula galama i da su službenici izašli.

“Ušli su u stanicu. Već je bilo prijetnji, ne smije se to auto uzeti. Haos je bio”, prisjetio se svjedok.

On je kazao da je imao saznanja da je policija hapsila “djecu” iz Hranice i prebijala ih. Naveo je da im je Dupovac rekao da nađu Kenana Đipu i da ga pritisnu kako bi bilo šta priznao, ali da su, kad su ga doveli, vidjeli da je “fino dijete”.

M-10 je rekao da mu je Mutap garantovao za Dupovca i da je želio da se pronanđe vozilo kako bi se pomoglo u istrazi te da ga nije interesovao ni novac. Kazao je da je odlučio da ispriča šta se dogodilo kada je pozvan na saslušanje i kada mu je predočena izjava koju je potpisao u policiji, a u kojoj se navodi kako je on zatečen u spornom vozilu.

Odbrane su kazale da nemaju pitanja za ovog svjedoka jer smatraju da je irelevantan u odnosu na navode optužnice. Dupovac je rekao da kao pripadnik policije zahvaljuje svjedoku na onome što su uradili.

U ovom predmetu optuženi su Zijad Mutap, Alisa Ramić (ranije Mutap), bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Hasan Dupovac, policajac Josip Barić i radnik hotela Muamer Ožegović.

Svjedok Edvin Avdić takođe je ispričao kako je sa M-10 išao po reno clio. Prema njegovim riječima, to vozilo je Enid Ploskić, taksista iz Hrasnice i Mirzin otac, bio kupio od amidže njegovog kuma, ali ga je vratio, jer se nije moglo prevesti. Avdić je istakao da je on lično vratio vozilo četiri dana prije događaja. Kako je rekao, kad su dovezli automobil, Dupovac je kazao da je auto farbano i da je to sto posto.

Ispričao je kako su išli u policiju da daju izjavu, te kako je došao i njegov kum s prigovorima šta radi tu.

Optuženi Dupovac zahvalio je i ovom svjedoku na pomoći.

Na suđenju je iz posebne prostorije saslušan svjedok M-6, policajac, koji je ispričao kako je s kolegom i Dupovcem išao u kuću Šerifa Konjevića radi snimka s nadzorne kamere. Kazao je da su čekali da dođe Konjevićev prijatelj radi snimaka.

Ispričao je da je njegov kolega otišao po CD u stanicu, a da je on čuo kada Dupovac traži da se isiječe dio snimka. Prema njegovim riječima, Dupovac je napustio kuću sa CD-om u ruci, a na njegovo pitanje ima li šta interesantno rekao mu je da nema.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Dupovac je negirao navode svjedoka, tvrdeći da se nije ni pojavio Konjevićev prijatelj, ali da su dobili garancije da će snimak ostati.

Nastavak suđenja je 27. januara.