Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Glomazni aparat

Nema odricanja ni u doba krize: Državni službenici traže isplatu regresa

vladafbih

Odluka teška 3,6 miliona KM dolazi na naplatu, Vlada nema uporišta ni u zakonu ni u kolektivnom ugovoru

PIŠE: A. Dučić

Da glomazni i očito “gladni” javni sektor u Federaciji BiH nije pristao ni na kakvu žrtvu u smislu smanjenja mjesečnih primanja, regresa i sl. zbog krizne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, svjedoče raspoloživi podaci o isplatama regresa u ovom entitetu.

Naime, gotovo svi kantoni su već isplatili regrese, a isto se odnosi i na javna preduzeća, institucije i ustanove, osim same Vlade FBiH, koja to još nije učinila. Ovo se desilo uprkos ranijim izjavama premijera FBiH Fadila Novalića ne samo o podnošenju tereta krize odricanjem od regresa, već i smanjenjem plaća.

Kao što je poznato nijedno ni drugo se nije desilo. Kako saznaje Fokus.ba, na adresu Vlade FBiH stiglo je upozorenje Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe FBiH da izvrši isplatu regresa za godišnji odmor svim državnim službenicima i namještenicima koji su na budžetu FBiH.

“Vlada FBiH je zbog proglašenja stanja nesreće uzrokovane koronavirusom kao jednu od mjera izdala preporuke rukovodiocima organa o postupanju radi sprečavanja bolesti izazvane koronavirusom da državne službenike i namještenike pogotovo one koje spadaju u rizičnu kategoriju uputi na korištenje prvog dijela godišnjeg odmora u trajanju od najmanje 12 radnih dana iz 2020. Napominjemo da je većina iskoristila u cijelosti godišnji odmor iz 2020, te da je vaša obaveza da u skladu sa odredbama kolektivnog ugovora, zakona i finansijskim planom za 2020. izvršite isplatu naknada za regres“, stoji u pismu Vladi FBiH koje potpisuje predsjednik ovog sindiakta Samir Kurtović.

Inače, regres za uposlene koji dobivaju plaće iz budžete FBiH iznosi oko 500 KM, a njih je trenutno oko 7.200. To znači, da bi Vlada FBiH trebala izdvojiti dodatnih 3,6 miliona KM kako bi udovoljila zahtjevu ovog sindikata.
U konačnici, Vlada FBiH nekog prostora i nema, budući da nisu usvojene ni izmjene Zakona o radu koji tretira regres na kojima se insistiralo, niti je došlo do izmjena kolektivnih ugovora, koji predstavljaju sveto slovo sindikatima.

O tome koliko se „podnosio teret“ krize, govori nedavno obznanjena informacija o tome da je Kanton Sarajevo, praktično u jeku pandemije korona virusa, isplatio regres od po 460 KM za 14.000 uposlenih koji se finansiraju iz kantonalnog budžeta, a za šta je izdvojeno 6,4 miliona KM.