Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dokument pred AFET-om

Nova rezolucija za BiH: EU nam više neće „progledati kroz prste“?

europski-parlament-epp
Legislative power in the EU © European Union 2017 - EP

Traže se sankcije „protiv destabilizirajućih aktera u BiH“. Ovo je poziv za buđenje političkog vodstva BiH

Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) na sjednici zakazanoj za 22. mart razmatrat će novu rezoluciju za BiH koju je sačinio izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Paulo Rangel.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Nakon AFET-a, rezolucija će se usvajati u Evropskom parlamentu. Kada je riječ o daljem napretku BiH, koja je nedavno dobila kandidatski status u EU, u rezoluciji su simptomatična dva detalja.

Jedan je da se od Evropske komisije kao i Evropskog servisa vanjske aktivnosti (EEAS) traži da u daljoj fazu integracijskog procesa BiH provodi po principu „stroge uslovljenosti“. U prevodu to znači da EU, kada je riječ o napredovanju BiH ka članstvu, našoj državi više neće progledati kroz prste, kao što je to uradila odlukom o dodjeli kandidacijskog statusa (doduše uslovljenoj novim geopolitičkim okolnostima), već će utvrđivati da li je BiH uradila konkretne obaveze na tom putu.

– Narodi Bosne i Hercegovine je uvijek iznova pokazao svoj izbor za evropsku budućnost njihove države. Dodeljivanje statusa kandidata je jasno priznanje njihovog neprekidnog rada na transformaciji zemlje. To je i poziv za buđenje političkog vodstva zemlje, koje se mora odmaknuti od vlastitih interesa i početi raditi za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine, konačno isporučujući prijeko potrebno reforme – navodi se u obrazloženju.

Detalj prijedloga rezolucije za BiH

U rezoluciji se osuđuje „zapaljiva retorika i secesionistička politika rukovodstvo entiteta Republika Srpska (RS), koja se stalno ponovlja, uključujući i obilježavanje tzv. Dana RS“; te naglašava da takve akcije destabiliziraju BiH, te potkopavaju Daytonski mirovni sporazum, te su u suprotnosti s EU perspektivom BiH i samim time ugrožavaju pristup EU fondovima.

Također, rezolucijom se ponavlja poziv evropskih institucija na ciljane sankcije „protiv destabilizirajućih aktera u BiH“. Inače, u Evropskom parlamentu u više navrata su grupe zastupnika pozivale EU da izreknu sankcije protiv predsjednika SNSD-a i RS-a Milorada Dodika.

Također, u rezoluciji se pozivaju politički akteri da u što skorijem roku formiraju Vladu FBiH, zatim da nastave rad na 14 prioriteta EU, a izražena je podrška NATO putu BiH.

Osuđuje se „zlonamjerno strano uplitanje trećih aktera u BiH, posebno Rusija i njena destabilizacija Zapadnog Balkana“.