Općina Novi Grad novčano nagradila najuređenija dvorišta, avlije i balkone (FOTO)

novi grad

U parku Centra „Safet Zajko“ upriličeno je potpisivanje ugovora za dodjelu novčanih nagrada za hortikulturno najuređenije balkone, dvorišta i ulaze u stambene zgrade na području općine Novi Grad Sarajevo.

Ugovore je sa dobitnicima nagrada potpisao Džemaludin Kahrović, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za privredu i lokalni ekonomski razvoj.

Općina Novi Grad je kroz objavljivanje javnog poziva odlučila da na neki način podstakne stanovnike i privredna društva na hortikulturno uređenje svojih dvorišta, avlija i balkona, što bi trebalo da dovede do ljepšeg ambijenta u cijeloj općini, ali i glavnom gradu BiH.

„Danas smo u Centru „Safet Zajko“ upravo iz razloga što smo željeli da povežemo hortikulturno uređenje balkona, dvorišta i ulaza u stambene zgrade i najveći i najljepši park u gradu Sarajevo i BiH. Ova mjera ranije je planirana i jedna je od 150 projekata planiranih Strategijom razvoja općine Novi Grad Sarajevo za period 2016-2020. godine. Pozivamo i druge stanovnike da svi zajedno izgradimo bolji i ljepši ambijent u Novom Grada i Sarajevu, jer samo zajedno možemo napraviti napredak u društvu“, izjavio je Kahrović.

Među dobitnicima nagrada je i Halida Mešanović, koja je za uređenje dvorišta porodične kuće u Dobroševićima osvojila prvu nagradu. Kazala je da je na uspomenu na poginule sinove Nihada i Nedžada svu ljubav posvetila uređenju bašte.. Zamolila je sve ljude da se potrude da svojim angažmanom uljepšaju životni prostor, kako bi nam grad i domovina bili što ljepši.

Nisveta Jamak, profesorica u penziji, osvojila je treću nagradu za uređenje dvorišta. Kazala je da se hortikulturnim uređenjem bavila i prije rata, a posebno se posvetila uređenju zelenila oko porodične kuće kada je dobila unuke, jer želi da im bude uzor.

„Jako puno ljubavi i truda uložila sam u to dvorište. Voljela bi da i drugi vide i primjene u svojoj sredini u kojoj žive. Kada sam svoje unuke pitala šta da radim sa nagradom, one su mi rekle da novac damo u humanitarne svrhe, a tako će i biti“, ispričala je gospođa Jamak.

Za najuređeniji ulaz u stambenu zgradu, dvorište i balkon Općina je osigurala novčane nagrade i to u kategoriji najljepšeg ulaza u stambenu zgradu, za prvo mjesto 500 KM, drugo 400 KM i treće 300 KM”.

Vlasnici najuređenijeg dvorišta nagrađeni su sa 400 KM, dok druga nagrada iznosi 300 KM, a treća 200 KM. Za najljepši balkon prva nagrada iznosi 300 KM, druga 200 KM, a treća 100 KM.