BiH

Specijalni prestavnik SAD-a

Palmer u Mostaru: Izbori moraju biti transparentni i fer

10/09/2020

Najavio je i da će međunarodna zajednica i nakon izbora pomno pratiti dešavanja u gradu Mostaru

Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Matthew Palmer u sklopu dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini danas je boravio i u Mostaru.

U gradu na Neretvi sastao se s predstavnicima devet parlamentarnih stranaka i nevladinog sektora, a u kasnijoj izjavi za medije pohvalio je postignuće vladajućih koji su postigli rješenje za Mostar i dogovorom osigurali lokalne izbore u gradu nakon 12 godina.

“Jako je važno da izbori u decembru budu u skladu s najvišim demokratskim standardima. Da budu i fer i korektni te da građani imaju povjerenje, odnosno da izbori preslikaju istinsku volju naroda. Također, važno je i da građani izađu na izbore i glasaju, a tim povodom danas ću se sastati i s grupom mladih ljudi kojima želim kazati da je od velike važnosti i njihov izlazak na izbore u decembru“, rekao je Palmer.

Najavio je i da će međunarodna zajednica i nakon izbora pomno pratiti dešavanja u gradu Mostaru.

“SAD, EU i OSCE rade na podršci civilnom društvu, želeći da sva biračka mjesta budu stopostotno pokrivena posmatračima. Naša misija ovdje ne završava s danom izbora. Ovdje ćemo biti i kasnije. Novim vlastima ćemo pomoći da uspostave upravu i građanima pruže najbolju uslugu. Uvjeren sam da će izbori u decembru biti transparentni, korektni i da će odraziti stvarnu volju građana Mostara“; dodao je.

Kazao je kratko i kako su u SAD-u istinski zadovoljni zbog sporazuma i ishoda pregovora Kosova i Srbije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.