BiH

kanton sarajevo

Počinje isplata egzistencijalne naknade za 3.173 pripadnika boračke populacije

10/09/2021

Isplata augustovskih dječijih dodataka i naknada porodiljama

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dalo je danas nalog za isplatu augustovske egzistencijalne naknade pripadnicima boračke populacije.

U obračun za august uključene su 3.173 osobe, kojima će biti isplaćeno 681.355 KM za redovne i retroaktivne isplate, pri čemu će korisnici kojima je pravo priznato za ranije mjesece, a koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim obračunima dobiti retroaktivno pripadajući iznos, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Najveći iznos naknade je 275 KM za 55 mjeseci učešća, a najmanji 60 KM za 12 mjeseci učešća u odbrani.

Iz Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo pozivaju korisnike koji utvrde grešku u isplati – netačan/nepripadajući iznos, isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktivnog i drugo da se jave u nadležnu općinsku službu za boračko-invalidsku zaštitu, kako bi eventualna greška bila otklonjena.

Također podsjećaju da je svaka osoba dužna blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za oblast boračko-invalidske zaštite promjenu koja utječe na ovo ostvarivanje ovog prava, odnosno na njegov prestanak, kao što su zaposlenje, ostvarivanje prava na penziju i slično, kako ne bi došlo do neosnovane isplate, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Isplata augustovskih dječijih dodataka i naknada porodiljama

Ministarstvo za rad, socijalnu politku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava da danas počinje isplata naknada po osnovu zaštite porodice s djecom u Kantonu Sarajevo, za mjesec august.

Za ovu namjenu resorno ministarstvo je izdvojilo sredstva u iznosu od 1.990.117,24 KM za za 10.373 korisnika.

Riječ je o korisnicima koji imaju prava na dječiji dodatak, naknadu umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu dok odsustvuje s posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta, novčanu pomoć za vrijeme trudnoće i porođaja žene-majke koja nije u radnom odnosu i jednokratnu pomoć za opremu novorođenog djeteta, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.