siromaštvo u bih

Redovi ispred javnih kuhinja sve duži: “Ne možemo svima pomoći”

javna kuhinja mostar
Foto: BHRT

Rast broja korisnika istovremeno znači i veliki pritisak na javne kuhinje kojim je svakim danom potrebno više hrane, što može biti izazovno s obzirom na ograničena sredstva koja su im na raspolaganju

Zbog enormnih poskupljenja životnih namirnica, humanitarne organizacije u našoj zemlji se pribojavaju da u budućnosti neće biti u mogućnosti odgovoriti na sve zahtjeve osoba u stanju potrebe.

Oni koji brinu o socijalno ugroženim nadaju se konačnom ukidanju PDV-a na doniranu hranu, što bi znatno olakšalo rad javnih kuhinja. Redovi za obroke posljednjih mjeseci sve su duži, javlja BHRT.

Jasmina Numić jedna je od najdugovječnijih korisnica Javne kuhinje Crvenog križa u Mostaru. Ovdje se hrani skoro tri decenije, a redove kakve zatiče posljednjih mjeseci, kaže, ne pamti. Zabrinuta jeste, ali vjeruje da dok je plemenitih ljudi, neće biti gladna.

– Tri obroka dobijam, jabuka, voća povrća, slatkiša. Senada mi sve da. Oni su mi velika usluga i podrška. Meni ovo mnogo znači jer ja živim od ove javne kuhinje. Ne mogu se snaći drugačije. Imam dva sina. U Baffu živim. Pješke dolazim i vraćam se, priča Jasmina.

Posljednja poskupljenja uzrokovala su povećanje broja korisnika javnih kuhinja u Mostaru i do 15 posto, s tim da se broj korisnika paketa s hranom i higijenskim potrepštinama povećao za čak 50 posto. Zahtjeva je svakim danom više.

– Nismo u mogućnosti svakome izaći u susret. Poražavajuća je činjenica da se svakodnevno priča da su budžeti puni, da je zadovoljavajuće puni PDV i sve što je neophodno da bi jedna država funkcionisala, dok s druge strane imamo sve veći broj socijalno ugroženih, tvrdi Alen Kajtaz, sekretar Crvenog križa Mostara.

Rast broja korisnika istovremeno znači i veliki pritisak na javne kuhinje kojim je svakim danom potrebno više hrane, što može biti izazovno s obzirom na ograničena sredstva koja su im na raspolaganju.

– Svakodnevno neko dolazi i traži. Trudimo se da odgovorimo onoliko koliko su naši kapaciteti i mogućnosti. I mi trebamo dobiti donaciju da bismo ljudima dali. Niko nema kapaciteta i sredstava da to u potpunosti zaokruži, kaže Adnan Hasić iz humanitarne organizacije “Merhamet”.

Grad Mostar za Javnu kuhinju izdvaja onoliko novca koliko je danas potrebno da bi se kupile namirnice, dok su u Crvenom križu, ostale troškove primorani pokriti sami.

– Moramo to nalaziti u dohodovnim aktivnostima, kroz projekte i donacije sugrađana. Veoma je nezahvalno raditi poslove koji nisu sistemski riješeni i koji se mogu provoditi od danas do sutra, dodaje Kajtaz.

Zbog navedenog je upućen apel da se ova oblast u potpunosti uredi, kako bi i javne kuhinje dobile poseban status i oslobodile plaćanja PDV-a na artikle za pripremu obroka za najugroženije.