TZKS: Nermin sa rajom dijelio tuđe pare, 1,3 miliona KM prihoda “pojeo” vuk

LRG_DSC01373

Ministar privrede KS Muharem Šabić kazao je danas da je revizija materijalno-finansijskog poslovanja Turističke zajednice KS (TZ KS) pokazala brojne nepravilnosti vezane za prošlu upravu TZKS.

Nakon što je sa pozicije predsjednika TZ KS  smijenjen Nermin Muzur, a zatim osnovano povjerenstvo u TZ KS, urađena je revizija materijalno-finansijskog poslovanja.

Šabić je kazao da su revizori utvrdili da postoji čitav niz kršenja zakona o poslovanju, turizmu, javnim nabavkama, kao i netransparetno trošenje.

Aktuelni predsjednik Turističke zajednice KS Midhat Hubijar je naveo da je revizorski izvještaj uradila poznata, revizorska kuća Deloitte.

“Radi se o masakru institucije koju je svojim odlukama provodio bivši premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković. On za sebe voli reći reći da je bivši premijer, čovjek koji sa trotoara i ulice šalje poruke o narodu i pravednosti, a nije vratio ni stare dugove. Govorim o njegovoj bahatosti i sili i čitavom nizu kršenja zakona o poslovanju, turizmu, javnim nabavkama, netransparentnom trošenju novca”, kazao je Hubijar te dodao da je upravo Konaković “instalirao” Muzura za direktora TZKS, a da im je zajdnički cilj bio “izvlačenje novca iz budžeta”.

On je pozvao Tužilaštvo KS-a da utvrdi kako je nestalo iz evidencije 1.346.912 KM, ko su odgovorne osobe i sa kojim ciljem je to urađeno.

“Jedna u nizu vrlo bitnih činjenica koja govori o kakvom se kriminalu radilo u TZ KS jeste da je uprava na čelu sa Nerminom Muzurom za period od 1. januara  do 13. juna ove godine prikazala prihod od 107.899 KM. Kontrolom revizorske kuće utvrđeno je da je u ovom periodu ostvaren ukupan prihod od 1.454.811 KM, odnosno da razlika prihoda od 1.346.912 KM nije uopšte prikazana, odnosno da je skrivena”, izjavio je Hubijar.

Naveo je da je revizorskim izvještajem utvrđeno da su u TZKS za 17 mjeseci ukupni troškovi službenih putovanja iznosili 608.000 KM.

Hubijar i Šabić: Radi se o masakru institucije i izvlačenju para

“Dnevnice i smještaj za predsjednika TZ KS-a Nemrina Muzura i direktora Ureda za podršku Faruka Čaluka iznosili su 70.000 KM. Ovdje nisu uračunate plate za navedeni period koje su iznosile 104.750 KM. Dakle, ukupan iznos koji su oni uzeli iz TZ KS-a iznosio je 174.750 KM. Utvrđeno je da su troškovi sajma u Istanbulu, koji je održan od 25.01.2018. do 28.01. 2018. iznosili 45.884 KM, a taj trošak je dva puta knjižen. Prilikom pregleda prihoda od boravišnih taksi revizija nije mogla utvrditi niti dokazati uplatu novčanih sredstava u iznosu od 30.165 KM.

Faktura u iznosu od 503 KM za prijevoz taksijem u Londonu dva puta je također evidentirana. Napominjem da je Nermin Muzur novac TZ KS trošio bez ograničenja i nadzora Nadzornog odbora jer on nije ni postojao. I to nije sve, posao se namještao i porodici premijerovog kuma Haruna Mahmutovića. Utvrđeno je da je na ugovore o djelu za 17 mjeseci potrošeno 91.570 KM, dakle, ovdje govorimo o pljački institucija”, kazao je Hubijar, te dodao:

“Aidi Mahmutović, supruzi Haruna Mahmutovića, kuma bivšeg premijera Elmedina Konakovića, isplaćivano je mjesečno 1.536 KM, kao i Lejli Mahmutović, koja je TZ savjetovala u sektoru javne nabavke. Udruženje građana ‘Kuća kulture’, čija je direktorica Aida Mahmutović, u dva navrata potpisuje ugovore o pručanju usluga TZ u iznosima 5.860 i 5.980 KM. Na zahtjev Haruna Mahmutovića TZ  plaća aviokarte klubu na čijem se čelu on nalazi u iznosu od 5.134 KM”.

TZ je u oktobru 2017. nabavila dva telefona vrijednosti od oko 2.000 KM. Također je kupljen mobitel Samsung za 1.359 KM i u decembru iPhone od 1.657 KM. Nakon popisa u 2018. utvrđeno je da nema potpisanih odluka o kupovini telefona niti dokumenata o preuzimanju istih. TZ sada raspolaže sa Iphoneom dok za ostala tri mobitela vrijednosti 3.364 KM ne postoji pisani dokument niti su dostupni. Ljudi su i telefone nosili sa sobom”, zaključio je Hubijar.

U izvještaju revizorske kuće  je navedeno da Turistička zajednica KS u 2017. godini nije provodila postupak javnih nabavki u skladu sa zakonom o javnim nabavkama, te da TZ KS nije imala čak ni plan javnih nabavki za ovaj period, rečeno je na pres-konferenciji.

– Vidjelo se da je TZ ušla u jednu fazu kada moramo reagovati i Vlada KS se odlučila na prijedlog Ministarstva privrede da u TZ uvede povjerenstvo – podsjetio je Šabić.

Ono što je posebno zabinjavajuće, kako je dodao, jeste da ni taj finansijski plan iz novembra, nije bio ispoštovan, prije svega da 70 posto sredstava ide u projekte iz turističke privrede.

– Svi dokumenti idu na Vladu KS i mislim da će Vlada donijeti zaključak da se dostave Tužilaštvu KS na dalje postupanje, a te indikacije je napisala revizorska kuća – dodao je Šabić.