SDA: Bećirović i Radončić ponovo pobjegli od debate sa Džaferovićem

dzaferovic

Šefik Džaferović, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda, učestovao je jutros u debatnoj emisiji na Radiju Federacije BiH.

Džaferovićevi protivkandidati, Fahrudin Radončić i Denis Bećirović, i ovog puta su izbjegli sučeljavanje stavova. Radio FBiH je u programu obavijestio slušatelje da se Denis Bećirović nije pojavio u emisiji bez ikakvog objašnjenja, a Radončić je svoj izostanak pravdao navodnim obavezama, zbog čega nije mogao uskladiti termine, iako su kandidati u debatnu emisiju pozvani mnogo ranije.

Napominjemo da je debata realizirana u prijepodnevnim satima, kada se ne održavaju stranački skupovi.

Ovo je drugi put, nakon emisije na televiziji N1 emitovane 12. septembra, da Radončić i Bećirović izbjegavaju direktno sučeljavanje sa Džaferovićem. Šefik Džaferović je i tada, a i sada, bio spreman licem u lice argumentovano iznositi svoj program i stavove, za razliku od protivkandidata koji su i ovoga puta procijenili da im direktno sučeljavanje sa kandidatom SDA ne ide u prilog.

– Mnogo je medija u BiH koji zahtijevaju ili traže debatu sa kandidatima, ali Javni servisi su nešto prema čemu kandidati trebaju imati poseban odnos. To je mjesto na kojem bi svaki kandidat trebao nastojati da predstavi sebe, svoj program i svoju političku stranku. To što neko izbjegava i ne želi da dođe je neodgovornost prema građanima ove zemlje jer ključne poruke treba da odu
preko Javnih servisa – prokomentirao je Džaferović nedolazak svojih protivkandidata u studiju Radija Federacije BiH.

Džaferović je spreman na debatu sa Radončićem i Bećirovićem u bilo kojem momentu izborne kampanje.