Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije

SDA postavila pitanje svom nekadašnjem premijeru Konakoviću

elmedin-konakovic

Prozvali su Konakovića da ne navodeći argumente tvrdi da je politika SDA doprinijela etničkom čišćenju Sarajeva te su zatražili odgovor od njega

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo odbacio je navode aktuelnog predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo i lidera stranke Narod i pravda Elmedina Konakovića koji je kazao da je SDA odbila osigurati novac za djecu iz Konjević Polja u kantonalnom budžetu.

Kako su u saopćenju iz SDA pojasnili, nastava povratničke djece u Konjević Polju od 2014. do 2018. godine finansirana je sredstvima Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine te Federalnog ministarstva obrazovanje i nauke, koje vode ministri iz SDA.

– Ova ministarstva osigurala su 1.129.450, KM za petogodišnji period, a Kanton Sarajevo je samo prebacivao novac na osnovu potpisanog sporazuma. Stoga, ni u vrijeme kada je Konaković bio SDA premijer, u kantonalnom budžetu nije postojala budžetska pozicija za ovu namjenu – dodali su.

Također, prozvali su Konakovića da ne navodeći argumente tvrdi da je politika SDA doprinijela etničkom čišćenju Sarajeva te su zatražili odgovor od njega da li je i na koji način i on sam učestvovao u tom etničkom čišćenju, jer je osam godina bio šef SDA kluba u Skupštini te premijer Kantona Sarajevo.