uoči koalicijskog sporazuma

SDP i NS potpisali Sporazum o osnivanju Bosanskohercegovačkog bloka u Mostaru

kojovic-niksic-ns-sdp

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić izrazio je zadovoljstvo danas potpisanim dokumentom koji je, kako kaže, rezultat rada gradskih organizacija navedenih dviju stranaka

Predstavnici SDP-a BiH i Naše stranke (NS) potpisali su u srijedu u Mostaru Sporazum o osnivanju Bosanskohercegovačkog bloka u Mostaru koji među ostalim definira lokalne odnose između ovih dviju stranaka te za cilj ima potpisivanje koalicijskog sporazuma do kraja avgusta.

Sporazum su uz predstavnike lokalnih organizacija navedenih stranaka, odnosno predsjednika Gradskog odbora SDP-a BiH Mostar Armana Zalihića i predsjednika Gradskog odbora Naše stranke Mostar Tarika Tanovića, potpisali i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić i predsjednik NS-a Predrag Kojović.

Zalihić je kazao kako ovaj Sporazum sadrži sve programske ciljeve na osnovu kojih će navedene dvije stranke tražiti povjerenje od građana Mostara.

– Sporazum također predviđa formiranje vijeća u kojem će biti po tri člana iz navedenih stranki i koje će konsenzusom donositi odluke, a zadatak vijeća će biti dogovoriti koaliciju do kraja ovog mjeseca i ja sam optimističan po tom pitanju – istaknuo je Zalihić.

Predsjednik Gradske organizacije NS-a Mostar Tarik Tanović kazao je kako je svjestan ideoloških razlika dviju stranaka, ali da je njihov cilj, kako kaže, povijesni događaj koji će se dogoditi u Mostaru.

Predsjednik NS-a Predrag Kojović kazao je kako je ovo inicijalni sporazum te da će timovi ovih dviju stranaka krenuti u izradu detaljnog programa.

– Ne želimo da građani glasaju za ljude ili za stranke, hoćemo da glasaju za vrlo precizan i jasan program s rokovima i slično. Mi ne vjerujemo u Mostar kakav je bio dosad nego u Mostar kao jedinstven grad u kojem su građani prije svega građani, a tek onda ono što su nacionalno ili vjerski – istaknuo je Kojović.

Dodao je kako je ovo velik dan za Mostar.

– Pozvao bih građane ovog grada da razmisle ko su ljudi zbog kojih nisu imali izbore 12 godina i želim ih podsjetit da ovi izbori koji će se održati nisu nikakav rezultat dogovora SDA i HDZ-a nego činjenice da je Strasbourg presudio i dao rokove i ovlasti našem Ustavnom sudu da nametne rješenje ako oni to ne urade. Rješenje koje su oni dogovorili je pokušaj izbjegavanja rješenja koje bi nametnuo Ustavni sud, a koje bi vjerovatno s neke evropske perspektive, bilo puno bolje nego ovo rješenje – kazao je Kojović.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić izrazio je zadovoljstvo danas potpisanim dokumentom koji je, kako kaže, rezultat rada gradskih organizacija navedenih dviju stranaka.

– Bosanskohercegovački blok želi se takmičiti na izborima u cijelom Mostaru i nemamo nikakav interes praviti kampanje i ići na izbore kako bi pod kontrolom imali samo jedan dio Mostara. Ova priča otvorena je za sve one koji prihvaćaju naše principe, osim za one koji su na vlasti već dva desetljeća i koji su Mostar i Hercegovačko-neretvanski kanton doveli na nivo na kojem se nalaze danas. Mi se zalažemo za jedinstven Mostar u kojem će se svi građani osjećati ravnopravnima i kao svoji na svome – kazao je Nikšić.

Istaknuo je također kako se nada da je ovo zadnji izborni proces u kojem će se, po njegovim riječima, više računa morati polagati na to kako će se zaustaviti krađa i zloupotreba na biračkim mjestima nego o samom danu izbora kad bi trebao biti, kako kaže, festival demokracije.