Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izvještaj Nezavisne komisije

Stražari bh. zatvora odlaze zbog niskih plaća, zatvorenici prijavljuju maltretiranja

Zenica: Samica u zatvoru
Foto: Zoran Grizelj/VLM/PIXSELL (Arhiv)

Članovi Nezavisne komisije saznali od zatvorenika da svaki dan od 16.30 do 20.30h imaju samo vruću vodu na slavini, te da pitke vode nemaju

Nezavisna komisija za praćenje uslova boravka u zavodima objavila je izvještaj za prošlu godinu u kojem su navedene određene neregularnosti u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija pritvora i drugih mjera BiH ili, kolokovijalno rečeno,u državnom zatvoru.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Naime, ova komisija je, kako navode, tokom čitave 2022. godine zaprimala pritužbe zatvorenika u niz kazneno-popravnih ustanova, a posebno iz navedenog zatvora. S tim u vezi lani je i organizirala više posjeta državnom zatvoru u Vojkovićima.

Jedan od problema ove institucije BiH jeste što zavodski stražari imaju veoma niske plaće u odnosu na entitetske zavodske stražare pa i stražare u drugim institucijama na državnom nivou, konstatovano je u izvještaju. Tako je nedavno pet zavodskih stražara napustilo pozicije i prešli su da rade u MUP-u KS.

Navodi zatvorenika E.B.

Komisija je, kako se navodi, između ostalog, razgovarala sa zatvorenikom E.B., koji je najduže u zatvoru od svih zatvorenika. Dok je odgajateljica navela da se radi o konfliktnom zatvoreniku koji ne može da prihvati autoritet te je stalno u sukobu sa stražarima, on je članovima Komisije ispričao da je nezadovoljan uslovima u državnom zatvoru, te da se prema njemu ponašaju nečovječno.

Naveo je da je 29 godina u zatvoru, te da nikada nije bio u lošijem psihičkom stanju, te je zahtijevao vraćanje u KPZ Zenica. Istaknuo je da u državnom zatvoru vlada diskriminacija na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, te da se svakodnevno krše vjerska prava zatvorenika. Kao primjer istakao je da svaki dan od 16.30 do 20.30 ima samo vruću vodu na slavini, te da pitke vode nemaju.

S tim u vezi Komisija je izdala preporuku Zavodu da voda za piće zatvorenicima bude stalno dostupna.

Državljanin Srbije

Prema navodima iz izvještaja, zatvorenik I. Ć. se obratio Nezavisnoj komisiji s navodima da ga zatvorski stražari psihički maltretiraju, a članovi ove komisije su od Uprave tražili izjašnjenje o tome. Uprava je navela da se radi o zatvoreniku s psihičkim problemima koji je tražio izmještanje u paviljon A. Kada mu to nije odobreno, kako su naveli, počeo je praviti probleme. Negirali su da je bilo maltretiranja.

Zatvorenik M. J. članovima Komisije je također iznio navode o uznemiravanju, no iz Uprave Zavod su naveli da za tako nešto nema dokaza. oN se dodatno žalio na loš tretman, te je naveo da je, budući da je državljanin Srbije, tražio izručenje, ali ga, prema njegovim navodima, u Srbiji ne žele.

Iz Nezavisne komisije su u zaključcima navela da je potrebno kontinuirano raditi na unapređenju tretmana zatvorenika i Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, te da je potrebno povećati broj odgajatelja i zavodskih čuvara kao i osigurati njihovu stalnu edukaciju.