Posvetili se detaljima

Svjetski mediji o Komšiću, Dodiku i Džaferoviću: Nisu složni od prvog dana

predsjednistvo bih – nova

Portali iz Hrvatske navode da se Dodik odmah posvađao sa novinarkom iz ove zemlje

Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović jučer su položili zakletvu i preuzeli dužnost kao članovi Predsjedništva BiH.

Jučerašnja konstitutivna sjednica Predsjedništva BiH odjeknula je i u svjetskim medijima. Tako Washington Post prenosi pisanje AP-a koji navodi da je neslaganje oko ključnih pitanja bilo vidljivo već prvog dana.

Naime, Komšić je insistirao da BiH treba postati članica NATO-a, dok je Dodik iznio stajalište da BiH treba biti neutralna.

„BiH traži članstvo u Evropskoj uniji, ali rasprave političara o nebitnim stvarima usporile su put BiH ka evropskoj zajednici. Od tri člana Predsjedništva BiH umjerene stavove jedino ima Komšić, dok je Dodik ranije čak zagovarao otcjepljenje RS-a od BiH. Nakon što je preuzeo dužnost člana Predsjedništva BiH, Dodik je pozvao na gašenje Ureda Visokog predstavnika u BiH“, piše AP.

Reuters navodi da se već razvija rivalstvo među novim članovima Predsjedništva BiH.

„Različiti stavovi novih članova Predsjedništva BiH gotovo će sigurno blokirati donošenje odluka u ovom tijelu koje je odgovorno za vođenje vanjske politike“, piše ova agencija.

TRT navodi da je Dodik ušao u Predsjedništvo BiH iako zagovara podjelu zemlje.

„On čak ne navija za reprezentaciju svoje zemlje“, navodi ova televizija u svom prilogu.

O preuzimanju dužnosti novih članova Predsjedništva BiH pisali su i mediji u Srbiji i Hrvatskoj.

Hrvatski Index piše da se Dodik već prvog dana svađao sa novinarkom iz ove zemlje koja ga je pokušala prekinuti prilikom obraćanja.

“Nemojte vi mene prekidati. Ja govorim i ako vam se ne sviđa, možete izaći. Vi ste agresivni i upadate u riječ. To vjerojatno ne možete napraviti u svojoj zemlji”, kazao je Dodik novinarki.

Blic navodi da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uputio čestitku Dodiku, navodeći da je uvjeren da će odlučnost ostati zaštitni znak njegovog liderstva i da će svojom nepokolebljivom voljom opravdati veliko poverenje birača i radom doprinijeti napretku i blagostanju zemlje. Vučić je čestitke uputio i Komšiću i Džaferoviću.