Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rasprava o spornom snimku

Vanredna sjednica VSTV-a: Tegeltija tvrdi da ga nezakonito uhode i nadziru

EoTYxoOWMAA5GCi

Tegeltija je kazao kako jeste razgovarao sa Milijanom Buha u svojoj kancelariji o eventualnom sukobu interesa ukoliko bi njena sestra konkurisala na poziciju u Banjoj Luci i rekao joj da bi to tražilo njenu ostavku

U toku je vanredna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na kojoj se raspravlja o audiosniku razgovora predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije i bivše članice VSTV-a Milijane Buhe o imenovanju njene sestre na pravosudnu funkciju.

Piše: A. Dučić

Kako javlja novinarka BIRN-a Nermina Kuloglija Tegeltija je u svom obraćanju članovima VSTV-a kazao kako je u cijelosti rekao da se radi o montiranom audio sadržaju, te da da on nije zakonit, nije autentičan, niti vjerodostojan.

Dalje je naveo kako je sada puno važnije da se govori o pitanju sigurnosti koje je iskrslo.

-Ovdje je apsolutno jasno …. da se nosioci pravosudnih funkcija, u ovom slučaju predsjednik VSTV, nezakonito prate, snimaju, uhode, nadziru – kazao je Tegeltija.

Tegeltija je kazao kako jeste razgovarao sa Milijanom Buha u svojoj kancelariji o eventualnom sukobu interesa ukoliko bi njena sestra konkurisala na poziciju u Banjoj Luci i rekao joj da bi to tražilo njenu ostavku.

-Imamo i činjenicu da određeni dijelovi međunarodne zajednice su prilično snažno odreagovali na ovaj događaj zahtijevajući od VSTV-a da se pozabavi ovim problemom”, kazao je Tegeltija.

Jadranka Stanišić, članica VSTV-a se pita kako članovi VSTV-a mogu mogu raspravljati o pitanju povjerenja predsjednika Tegeltije na osnovu nečega što je pribavljeno nezakonito i nije dokazano. “Smatram raspravu izlišnom”, kazala je Stanišić.

-Mjesto da se bavimo odgovornošću onih koji su na nezakonit način pribavili snimak, da li je on autentičan ili ne, mi se bavimo da li treba ukazati povjerenje nekome ko je dio dešavanja koja nisu dokazana – kazala je Stanišić u svom izlaganju.

Duška Bogojević, članica VSTV-a kaže kako se “dešavaju tako ružne stvari da to ovdje sve prisutne remeti u našem životu, kako ličnom, tako profesionalnom”, dodajući kako “sebi ne mogu da dozvolim da mi raspravljamo je li predsjednik podoban da vrši svoju funkciju”

-Mi ovdje sjedimo zbog nezakonitog snimka. Ja smatram da bi predsjednik Tegeltija sam dao ostavku, ne bi čekao da se tokom krivičnog postupka utvrdi da li je snimak zakonit ili nezakonit. Ima dovoljno integriteta da bi sam dao ostavku- kazala je Bogojević.

-Ne mogu, niti hoću da razgovaram na temu o nečemu što je pribavljeno na nezakonit način-kazala je Željka Radović, članica VSTV-a dodajući kako je potrebno razgovarati o sigurnosti VSTV-a i nosilaca pravosudnih funkcija.