Je li ugrožen izborni proces

Teške optužbe na sjednici CIK-a: Ko koga prisluškuje i ko je spreman ići na poligraf?!

cik bih nova (1)

Nakon što su u javnost procurole informacije s jučerašnje sjednice Kolegija CIK-a, danas su iznesene brojne sumnje o tome kako je do toga došlo, a prema ocjeni pojedinih članova Komisije otkrivanje sadržaja razgovora s Kolegija čak bi moglo ugroziti i izborni process

PIŠE: SEMIRA DEGIRMENDŽIĆ

Informacija da je Centralna izborna komisija BiH na jučerašnjem Kolegiju razmatrala mogućnost poništavanja ovjere stranke Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića, a koju su jučer objavili pojedini mediji, izazvala je burne reakcije u CIK-u. Pokazala je to i današnja sjednica Komisije, na čijem se dnevnom redu nije našla tačka o razmatranju spota Ujedinjene Srpske, ali jeste raspravljano o tome kako je ono o čemu je raspravljao Kolegij CIK-a “procurilo u javnost” .

Čak su iznesene i sumnje da neko prisluškuje CIK, da se na ovaj način vrši pritisak na Komisiju, da bi sve moglo utjecati ina dovođenje izbornog procesa do njegovog okončanja, a najavljeno da će ovo biti i tema narednog Kolegija.

Naime, mediji su jučer objavili dijelove transkripta rasprave vođene na jučerašnjoj, inače za javnost zatvorenoj sjednici Kolegija, a prema kojima su od sedam članova najmanje tri navodno iskazali spremnost za najstrože sankcioniranje Ujedinjene srpske, a sve zbog spornog predizbornog video spota koji se nedavno pojavio u javnosti.

Za članove CIK-a Vladu Rogića i Irenu Hadžiabdić, mediji su objavili da ne podržavaju poništavanje ovjere Ujedinjene Srpske za učešće na predstojećim lokalnim izborima.

Rogić je na današnjoj sjednici CIK-a ocijenio da “curenje informacija “ iz CIK-a može ugroziti izborni proces, te je izrazio sumnju da se prostorija gdje se održavaju sjednice Kolegija CIK-a prisluškuje ili da je medijima transkripte dostavio neko od prisutnih na jučerašnjem Kolegiju.

– Iz ove kuće očigledno cure informacije. Takvo curenje informacija na prošlim i pretprošlim izborima, a i onima prije na kojima sam ja sudjelovao uvijek su bili usmjereni na to da mi donesemo odluke koje neko želi. Ja uvijek kažem da ću donositi odluke po zakonu, po svojoj savjesti i da nikakvi pritisci na mene ne mogu utjecati – kazao je on.

Istaknuo je Rogić i da prema njegovom mišljenju postoje dvije mogućnosti o tome kako su informacije s kolegija izašle u javnost.

– Jedna je da je neko od nas osam koji smo prisustvovali Kolegiju (sedam članova CIK-a i generalni sekrtar, op.a) dao nekome informaciju i da je to zloupotrijebljeno. Mogu reći i da je slučajno ili neslučajno spomenuto moje i ime kolegice Irene Hadžiabdić. Postoji i mogućnost koju javno hoću reći da se naš ured u kojem mi držimo Kolegije prisluškuje i da to neko zloupotrebljava i da ovo što se sada sprema može biti uvod u neke događaje koji kad budemo trebali donositi puno teže odluke može koštati ovo Središnje izborno povjerenstvo. Zato predlažem da se na sljedećem Kolegiju odredimo oko pokretanje postupka oko zaustavljanja odliva informacija ili ih daje neko od nas. Ja sam spreman otići i na poligraf. Ali ako nam se prisluškuju uredi to trebaju utvrditi meritorne službe. U svakom slučaju, ako se ovako nastavi mi nećemo iznijeti izborni proces do kraja – kazao je Rogić, koji je dodao i da bi iznošenje transkripata s Kolegija u javnost, moglo rezultirati i prijetnjama članovima CIK-a i njihovim porodicama.

Željko Bakalar, predsjednik CIK-a, kazao je da je o onom o čemu je govorio Rogić diskutirano ranije na Kolegiju, te da su se članovi Komisije saglasili u većini onoga o čemu je govorio njihov kolega.

-Postoji mogućnost da se takve stvari nastave dešavati. Nedopustivo je da diskusije o kojima se nismo  odredili finalno da budu objavljene  prije naše odluke. S tim u vezi, ne znam kako da se odredim u kojem smjeru da idemo, ali trebalo bi te stvari ispitati, jer imamo javne sjednice, iznosimo jasno i glasno svoje stavove. Nemamo uvijek identične stavove, ali javnost ima priliku da o svemu javno bude obaviještena-kazao je Bakalar.

Vanja Bjelica-Prutina, članica CIK-a u diskusiji o ovoj temi ocijenila je da su Kolegiji radni sastanci CIK-a i da se na njima „ne iznose tajne informacije“. No, zbog „curenja“ informacija, ona je kazala da će ubuduće svoja razmišljanja iznositi na sjednicama koje se online emitiju uživo.

-Problem je kada cjelokupna rasprava s radnog sastanka bude dostupna, jer  to je ugrožavanje povjerenje- kazala je ona.