Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sav jad bh. društva

U devastiranom napuštenom obdaništu dočekuju zimu sa isključenom strujom

Iz Udruženja "Budimo prijatelji" kažu da su pokušali sve što je u njihovoj moći da riješe probleme, pa pozivaju sve koji imaju rješenje da im se jave.

Udruženje “Budimo prijatelji” iz Zenice osnovano je sa ciljem integracije djece i odraslih osoba sa invaliditetom u društvenoj zajednici. Kako sam naziv udruženja opisuje, to je mjesto različitih aktivnosti za odrasle i djecu, gdje prijatelj može biti bilo ko iz zajednice, ko želi pružiti ruku prijateljstva ovoj populaciji.

“Udružili smo se mi roditelji kako bismo napravili dnevni centar za našu djecu. Želimo da ih educiramo za samostalan život, onoliko koliko oni to mogu da prihvate. Primarni cilje je da ih osposobimo za samostalan život”, kaže Nejra Šahinbegović, predsjednica Udruženja “Budimo prijatelji” Zenica, koje se nalazi u prostorijama bivšeg obdaništa “Kanarinac” u Crkvicama.

Kadrovi iz našeg videa najbolje opisuju u kakvim uslovima djeluju. Međutim, kao da to nije dovoljno pa im je isključena i struja 13. marta. Do danas taj problem nije riješen.

“Prvobitno sam mislila da je to plansko isključenje zbog nekih radova. Kako struja nije uključena dva dana posjetila sam direktoricu JU “Predškolski odgoj” koja je nadležna za ovu zgradu. Ona mi je rekla da je struja isključena radi potrganih žica u sandučetu i da su je potrebno izolirati neke dijelove kako neko ne bi nastradao. Imali smo i obećanja da će se zgrada utopliti, da će doći grijanje. Sa roditeljima sam dva puta bila kod gradonačelnika Fuada Kasumovića. Obećao nam je da će se taj problem riješiti, međutim, problem do danas nije riješen. Tako je punih sedam mjeseci”, kaže Šahinbegović.

Za šest godina postojanja dobili su 1.000 KM nepovratnih sredstava. Najviše se snalaze sami uz pomoć roditelja koji daju naknadu kao članarinu, da bi platili račune.

Budući da nemaju struju, u kuhinji koriste plinsku bocu.

“Kuhinja nam je jako bitna, jer naši korisnici tu uče da spremaju. Tu bismo trebali imati jedan topli obrok za koji smo sad uskraćeni”, kaže Almedina Mehić, diplomirani socijalni pedagog.

“Moja kćerka Jelena dolazi u ovaj klub i za nju ovo mjesto puno znači. Nije to samo nekoliko sati koliko ona ovdje bude, to je za nas puno više. Mi smo ovdje same, nemamo familije, nemamo kome drugo da odemo. Ovo mjesto ovdje nam je pola života. Ona se ovdje može družiti, a ja dobijem neko vrijeme da budem sama, da se odmorim”, kaže Ružica Kapidžić, majka članice Udruženja.

Ispred Udruženja “Budimo prijatelji” okupili su se ispred Gradske uprave Zenica, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo uslovima u kojima štićenici Udruženja borave.

Budući da je zgrada devastirana i nema centralnog grijanja, prostorije su grijali na struju, pomoću konvektora. Međutim, budući da nemaju struje sada je nemoguće grijati prostorije.

“Struje nema, hladni dani su stigli. Šta više reći”, poručuju.

Iz Udruženja kažu da su pokušali sve što je u njihovoj moći da riješe probleme, pa pozivaju sve koji imaju rješenje da im se jave.

Ukoliko im neko može pomoći, ovo su njihovi podaci:

Udruženje za promociju i integraciju djece i odraslih osoba sa onvaliditetom “Budimo prjatelji”

Adresa: Crkvice 28 (Obdanište Kanarinac) Zenica, “Budimo prijatelji”

Račun otvoren u banci “Intesa Sanpaolo”

Broj računa: 154-260-20049385-76