crni rekord

U BiH 310 novih slučajeva zaraze!

Najviše zaraženih registrovano je u Banjoj Luci 27, Zvorniku i Bijeljini po 12, Trebinju 10, Palama i Prijedoru po šest osoba i u Rudom četiri

U BiH je danas zabilježeno rekordnih 310 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od toga je 196 slučajeva u FBiH, te 114 u RS-u.

U protekla 24 sata, u Federaciji BiH testirano je 1199 uzoraka, od kojih je 196 pozitivno na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom, Srednjobosanskom, Unsko-sanskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 65 694 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 3320 osoba.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1425 pacijenata, dok su trenutno aktivna 1822 slučaja pozitivna na COVID-19.

Od 73 potvrđena smrtna ishoda u Federaciji BiH, 47 osoba je muškog (64.38%) i 26 ženskog spola (35.62%). Što se tiče starosne strukture, 50 preminulih pacijenata (68.5%) je imalo preko 65 godina.

U RS-u 114 novozaraženih

Na području Republike Srpske u protekla 24 sata testirane su 582 osobe i kod 114 osoba utvrđeno je da su pozitivne na koronavirus, a preminula je jedna osoba iz Banjaluke pozitivna na koronavirus, javlja Anadolu Agency (AA).

Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, danas je rekao da je u velikom broju opština došlo do velikog pogoršanja epidemiološke situacije iz različitih razloga, ali da su to u svakom slučaju nepoštivanje propisanih mjera kao što su fizička distanca i nošenje zaštitne opreme.

“Najveći rizik su okupljanja građana”, kazao je Zeljković apelujući na građane da se pridržavaju mjera.

Preporuke Instituta su obavezno držanje fizičke distance od dva metra, korištenje maski u zatvorenom prostoru kao i na otovorenom ukoliko se radi o kontaktu s drugim osobama. Maska se mora nositi pravilno, odnosno prekrivati nos i usta i prijanjati uz lice.

“Apelujemo na građane da budu svjesni činjenice da je najveća odgovornost na svakom pojedincu”, kazao je Zeljković i dodao da moramo sačuvati kapacitete u zdravstevnim ustanovama.

Jelena Đaković Dević, epidemiolog u Institutu, rekla je da je u RS-u do sada 40.970 testiranih, a da je za 3.032 osobe utvrđeno da su pozitivne. Preminulo je 138 osoba, a oko 52 odsto se opravilo.

Pozitivni slučajevi danas su zabilježeni u 28 opština i gradova, a najviše slučajeva zabilježeno je u Banjaluci 27, Zvorniku i Bijeljini po 12 te Trebinju 10.

Među oboljelima najviše je osoba starosti od 30 do 64 godine.

U UKC RS hospitalizovano je 47 osoba od čega su dvije osobe na respiratoru, dok je u ostalim bolnicama 131 osoba hospitalizovana.

“Nalazimo se u fazi u kojoj građani ne treba da razmišljaju da li je virus oslabio ili ne, nema naučnih dokaza u prilog tome, virus je nepredvidiv i niko ne može da tvrdi kakvu kliničku sliku će izazvati”, kazala je Jelena Đaković Dević.

Predstavnici Instituta imaće sastanke s epidemiolozima iz lokalnih zajednica, a u narednom peridu moguće su restriktivnije mjere u lokalnim zajednicama gdje je nepovoljna epidemiološka situacija.