Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Za izbornu prevaru koristili podatke mrtvih osoba i onih koji nisu izašli na izbore

pretres kamber (1)

Prilikom pretresa izvršeno je izuzimanje određenih dokaza i dokumentacije

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, uz naredbu Suda BiH, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, uz asistenciju policije MUP-a USK, su na području Sanskog Mosta izvršili pretrese objekata i prostorija, koje koriste troje osumnjičenih, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kako pišu lokalni portali, radi se o SDA-ovom federalnom zastupniku Asimu Kamberu, njegovoj sekratarici Mireli Husić, kao i Faziru Vukaliću.

Prilikom pretresa izvršeno je izuzimanje određenih dokaza i dokumentacije.

Aktivnosti su realizirane u okviru istrage koju vodi Tužiteljstvo BiH protiv osoba koje su osumnjičene da su tijekom općih izbora 2018. godine, počinile kazneno djelo izborne prijevare, iz članka 154. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Oni su osumnjičeni da su, u svojstvu članova izbornih tijela, nezakonito glasali koristeći podatke preminulih osoba, kao i koristeći glasove za osobe koje nisu izašle na izbore, a sa ciljem da pribave što veći broj glasova za određene kandidate sa područja Sanskog Mosta.

Nakon što budu privedeni postupajućem tužitelju, tužitelj će ispitati osumnjičene i donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je.