hrvatska europarlamentarka

Zovko: Ako zaista žele “jedan čovjek jedan glas”, neka se pripreme za “redistricting”

zeljana zovko

Pridružujem se pozivima povjerenika Hahna i Visoke povjerenice Mogherini za što brže formiranje Vijeća ministara sukladno dogovoru političkih lidera triju konstitutivnih zajednica”, izjavila je Zovko

Proteklih dana pojavila se informacija da bi hrvatska europarlamentarka Željana Zovko mogla bi zamijeniti Cristiana Dan Predu na mjestu izvestioca Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu.

Tim povodom oglasila se Zovko, koja je navela da se to njavjerovatnije neće dogoditi.

“Bilo bi neobično da kao državljanka i BiH preuzmem tu dužnost. Nepisano je pravilo, ali strogo poštovano u međunarodnim institucijama, da za slične pozicije ne bi trebala biti osoba koja posjeduje državljanstvo te zemlje. Ja poštujem to pravilo a sve što imam reći o Bosni i Hercegovini već je formulirano u dosadašnjim rezolucijama Europskog parlamenta. Što se tiče aktualnih tema vezanih za BiH želim naglasiti slijedeće. Zabrinuta sam nedavnim izjavama”, izjavila je Zovko, te dala svoje viđenje problema u BiH:

“Put centralizma koji je odabrala Deklaracija SDA protivna je riječi i duhu rezolucija Europskog parlamenta, koji je dvotrećinski se izjasnio protiv centralizacije. Europski parlament je predložio srednji put između unitarnog koji traže Izetbegović, Komšić i Nikšić te onoga separatističkog kojeg bi eventualno mogao tražiti Dodik.

Europski parlament u svojim rezolucijama je predložio federalizaciju na primjeru europskih modela, gdje su prava i volja svake zajednice zaštićena. Belgijski, švicarski i slični modeli trebaju biti uzor.

Ako gospoda Izetbegović, Komšić i Nikšić zaista žele civilno društvo po američkom modelu, jedan čovjek jedan glas, onda im je bolje da predlože rješenje s tri građanske jedinice te da se pripreme za „redistricting“. To je praksa u SAD-u kako osigurati ravnopravnu zastupljenost i zaštitu manjina i etničkih zajednica.

Pridružujem se pozivima povjerenika Hahna i Visoke povjerenice Mogherini za što brže formiranje Vijeća ministara sukladno dogovoru političkih lidera triju konstitutivnih zajednica”, izjavila je Zovko.