Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dnevni list

Austrijanac dobio 20 godina zatvora jer je oduzeo život konobarici iz BiH

austrija konobarica
FOTO: Screenshot
Ilustracija

Vidljivo je ovo iz nepravomoćne presude od 20 godina zatvora koja je Alexandru izrečena na Sudu u Salzburgu

Dok je u kupatilo majčinog stana u Saalfeldenu kraj Salzburga skrivao tijelo mlade konobarice iz BiH,  Alexandar I. (27) našao se na mukama jer se njegova majka poželjela vratiti u stan, pa ju je on na sve načine pokušavao zadržati van, dok je po stanu užurbano uklanjao tragove, prenosi Dnevni list.

Vidljivo je ovo iz nepravomoćne presude od 20 godina zatvora koja je Alexandru izrečena na Sudu u Salzburgu.

Proglašen je krivim zbog ubistva 20-godišnje Mirele Batanović, porijeklom iz Zvornika.

Ranije bili u ljubavnoj vezi

Kako se navodi u presudi, nakon što je 8. oktobra 2014. ostao sam u stanu u kojem je živio s majkom, Alexandar je porukom preko aplikacije Whatsapp pozvao Mirelu da dođe kod njega, da bi joj odmah na ulazu u stan oduzeo život.

On je ovu mladu konobaricu porijeklom iz BiH, dobro poznavao, s njom je ranije bio u ljubavnoj vezi. Nakon što je ubio, nazvao je vlastitu majku i pokušao ju nagovoriti da se još ne vraća kući kako bi “kupio” vrijeme da skrije ono što je uradio.

Policajci su utvrdili kako je na mobitel nazvao majku odmah nakon što je oduzeo život Mireli.

Majka mu je već tada rekla da se želi vratiti u stan, a on joj je preko telefona lagao da su mu došli neki prijatelji, da pričeka. No, kada mu je majka 22,25 sati poslala poruku da je stigla kući, našao se na pravim mukama.

Uspio je kupiti još malo vremena, majku je preko SMS poruka uvjerio da pričeka u podrumu, a on je za to vrijeme uklanjao posljednje tragove po stanu. Tijelo je odvukao u kuptilo. 

Ipak, njoj je nakon nekog vremena očito dojadilo čekati u podrumu pa se pojavila na vratima apartmana, a kada je sin čuo pred ulazom u stan, odmah je iskočio pred nju, na brzinu joj otvorio i počeo ju gurati i voditi prema spavaćoj sobi.

Majka pozvala policiju

Dok ju je gurao tamo, lagao joj je kako mu je pijani prijatelj još u kupatilu, te joj je govorio da ne ide tamo. On je pak odjurio u kupatilo i zaključao se tamo, te je u kovčeg sakrio Mirelinu odjeću, međutim tijelo nije mogao skloniti.

Kada mu je majka na kraju došla pred vrata kupatila i molila ga da joj otključa, on joj je odškrinuo vrata i govorio joj da ne gleda unutra jer joj se neće svidjeti šta će ugledati. Kada je njegova majka ugledala prizore u kupatilu, majka se uspaničarila i govorila da treba zvati policiju. Tada joj je rekao:

“Ako ćeš zvati policiju vlastitom djetetu, onda ih zovi”.

Njegova je majka obavijestila susjede koji su pozvali policajce. Alexandar je, prema informacijama iz istrage, za to vrijeme mirno pušio cigarete i rezignirano čekao dolazak policajaca i rasplet slučaja.

Tokom prikupljanja dokaza, istražitelji su utvrdili kako je Alexandar sve ranije isplanirao.

Čak je imao i kupljenu kartu za Ameriku, te se sumnja da je planirao pobjeći van zemlje.