Crna hronika

Sadija Todorovac

“Ja sam mu pomagala”: Otkriveno ko je starica sa Gačićevog snimka

13/02/2019

Bili su joj policajci i prije dvije večeri i obavili pretres

Otkriveno je ko je starica s videosnimka objavljenog na YouToubeu, na kojem se vidi višestruki ubica Edin Gačić kako se igra s jarićima dok razgovara sa starijom ženom u njenoj kući. Do saznanja je došao Dnevni avaz.

Ona je Sadija Todorovac, 80-godišnja starica iz banjalučkog naselja Novoselija, u kojem je živio i ubica. Gačić je, kako se čuje na snimku, zahvalan Sadiji, jer mu je ona pomagala kada je izašao iz zatvora.

– Jeste, ja sam mu pomagala. Znam Edina od malih nogu. Bio je lijep kao lutka. Otac mu je isto bio naočit. Znala sam mu i oca i mater. Sjećam ga se kao malog. Gledali smo ga gladnog. Dala bih mu po deset maraka kada krene u grad. I kad imam. Nikad nije pravio probleme. Savjetovala sam ga kako sam znala. Kada je izašao iz zatvora, govorila sam mu da ni sa kim nema posla i da se ukloni od ljudi. Uvijek sam ga tako savjetovala – ispričala je za Dnevni avaz Sadija Todorovac, koju smo jučer posjetili u Novoseliji.

VEZANI Pogledajte fotografiju ubijenog Edina Gačića

A posjećivala ju je i policija, kako nam je potvrdila. Bili su joj policajci i prije dvije večeri i obavili pretres.

– Napravili su rusvaj po kući. Sve su pregledali, čak i obore u kojima čuvam koze. I šumu koja se nalazi iza obora. Ne znam ja šta su tražili i koga su tražili, ali su bili. Sve su mi haljine pogužvali. Edin mi se nije javljao. Žao mi je ljudi koje je pobio. Žao mi je i njega – kazala je Sadija Todorovac.

Gačić, koji je 2017. boravio u Banjoj Luci nakon izlaska iz zatvora, a potom prodao imovinu i kupio kuću u Brđanima kod Konjica, kako kaže Todorovac, često je odlazio u grad.

Znao je da ona drži koze, pa joj je jednom dotjerao ovcu, ali je ona nije htjela uzeti.

– Nije on bio kod mene. Spavao je u svojoj kući kad se vratio iz zatvora, a kod mene je povremeno dolazio. Sjedne na stepenice i ispričamo se. Ja sam mu najviše pomogla. I uvijek bih mu pomogla, jer on, jadan, nema nikoga. Sestra neće ni da čuje za njega. Znam kako je njoj. Ona je vazda govorila da će on napraviti neko zlo i bila je u pravu – kazala je Sadija.

VEZANI Ovo je skrovište u kom se skrivao Edin Gačić (FOTO)

Podsjetimo, potraga policije za serijskim ubicom Edinom Gacićem okončana je jučer u poslijepodnevnim satima. U razmjeni vatre sarajevski specijalci ubili su Gačića na širem lokalitetu naselja Lepenica.

I ostali mještani Novoselije prenijeli su nam jučer da je Gačić bio povučen i nije pravio probleme. Svi su znali da je odležao kaznu zbog ubistva, a i on je znao da svi to znaju i nije mnogo pričao s ljudima.

– Nije pravio probleme, ali se na njemu vidjelo da je nešto uradio. Imao je odsutan pogled. Ponekad je taj pogled bio zastrašujući. Milicija je stalno dolazila, obilazila ga, ispitivala – kaže radnica u lokalnom dragstoru.

VEZANI Ovo su specijalci koji su učestvovali u akciji u kojoj je ubijen Gačić (FOTO)

Jedan od komšija, pak, je uvjeren je da je Gačić ubijao iz straha.

– Ja sam bio u ratu, bio sam kod Travnika, i znam da se tako ne ponaša neko ko je prošao vojnu obuku. Sumnjam da je bio vojnik i sumnjam da je bio u mudžahedinskim odredima – kaže Gačićev komšija.

Pitala sam ga zašto je ubio mater

– Ja sam njega pitala nekoliko puta zašto je ubio mater, ali nije htio da mi govori o tome. Rekao je da su se posvađali, jer ona nije htjela da ga vodi sa sobom, ali više od toga nije mi govorio – kazala je Sadija Todorovac.

Komentari

Autor: Dnevni avaz

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.