Crna hronika

Policajac na Ilidži snimljen kako šamara nepoznatog muškarca (VIDEO)

09/08/2018

Na društvenim mrežama se pojavila snimka na kojoj policijski službenik udara šamar nepoznatom muškarcu.

“Nemoj mi se ništa pečiti. Razguli, razguli…”, govori policajac na početku videa.

Dok nepoznati muškarac nastavlja da govori, drugi policajac mu prilazi i udara šamar, pitajući ga: “Šta kažeš, šta kažeš”?

Ostali policajci na snimci mirno su promatrali šta se dešava.

Prema Zakonu o policijskim službenicima BiH, teškom povredom službene dužnosti smatra se narušavanje javnog reda i mira, posebno nepristojnim i grubim ponašanjem, tuči na javnom mjestu ili bilo kojom drugom radnjom kojom se narušava javni red i mir te ugled policijskog organa, bez obzira na vrijeme i mjesto događaja.

Kada je riječ o upotrebi sile, policijski službenik može upotrijebiti silu samo kada je to prijeko potrebno i isključivo u mjeri potrebnoj radi ostvarenja zakonitog cilja.

Sredstva prisile, kao što su fizička sila, uključujući borilačke vještine, palica, sredstva za vezivanje, uređaj za prisilno zaustavljanje osoba ili vozila, hemijska sredstva, vatreno oružje, službeni psi, vodeni topovi, specijalna vozila, specijalne vrste oružja i eksplozivne naprave, mogu se upotrijebiti kada je to potrebno za zaštitu ljudskih života, odbijanje napada, savladavanje otpora te sprečavanje bijega.

Policajac je prije upotrebe bilo kojeg sredstva prisile dužan dati upozorenje, osim ako bi to moglo ugroziti sigurnost policijskog službenika ili druge osobe.

Obračun boraca i građana na graničnom prelazu Bijača

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.