EU u fokusu

Norveška za UN Program oporavak od poplava donirala skoro 4,5 miliona dolara

28/01/2016

Ambasadorica Norveške u BiH Vibeke Lilloe i rezidentna koordinatorica UN-a, Sezin Sinanoglu, posjetili su korisnike obnovljenog poljoprivrednog podsektora mljekarstva u Zeničko-dobojskom kantonu i Dom Zdravlja u Doboju.

Radi se o primjerima uspješnih projekata iz UN-ovog Programa za oporavak od poplava finansiranog od strane Vlade Norveške, a usmjerenog na ekonomski oporavak i obnovu javnih ustanova i usluga koje pružaju.

Program za oporavak UN-a vrijedan je 22,6 miliona dolara, a finansiran je od strane 28 donatora, sa najvećim pojedinačnim donatorom Vladom Norveške.

Ambasadorica Norveške u posjeti zeničkoj mljekari

Projektom su omogućena sredstva za nabavku nove proizvodne opreme za preradu mlijeka u Zeničkoj industriji mlijeka ZIM, obnovu farmi i punktova za prikupljanje mlijeka, kao i nabavku stočne hrane i mašina za proizvodnju stočne hrane za 308 kooperanata koje ZIM snabdijevaju mlijekom.

Kroz ovaj projekat u revitalizaciju i modernizaciju proizvodnog lanca mlijeka u Zeničko dobojskom kantonu investirano je gotovo 900 hiljada KM.

Ambasadorica Norveške u posjeti zeničkoj mljekari

Dom zdravlja u Doboju dobio je novu medicinsku opremu , te šest vozila uključujući ambulantna kola u vrijednosti od 377 hiljada KM. Ukupan doprinos Norveške vlade za UN Program oporavak od poplava iznosi skoro 4,5 miliona dolara.

Norveška ambasadorica u Doboju

Program UN-a pomaže uspostavi normalnih uvjeta za život u zajednicama pogođenim poplavama u BiH.

Predstavnici Ambasade Norveške i UN-a su naglasili kako su veoma zadovoljni implementacijom programa, te su naglasili da sve strukture u našoj zemlji u budućnosti moraju više pažnje obratiti na prevenciju i zaštitu, kako bi se izbjegle poplave i katastrofalne posljedice koje one sa sobom nose.

Foto. D. B.

Foto. D. B.

Posjetu je pratila i ekipa Fokus TV-a, a o svemu opširnije pogledajte u video prilogu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.