Globus

Trump odabrao

Heather Nauert kandidat za ambasadoricu SAD-a u UN-u

07/12/2018

Neki američki mediji pišu da će, u slučaju da bude odobrena njena nominacija, Nauert biti jedan od "najneiskusnijih" ambasadora pri UN-u

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da će glasnogovornicu State Departmenta Heather Nauert nominirati za novu ambasadoricu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pri Ujedinjenim narodima (UN), javlja Anadolu Agency (AA).

Prije posjete državi Missouri, Trump je novinarima kazao da će na poziciju ambasadorice SAD-a pri UN-u, koju je dosad obnašala Nikki Haley, nominirati Heather Nauert.

“Veoma je talentovana, vrlo pametna, vrlo brza i mislim da će je svi poštovati”, kazao je Trump.

Ukoliko bi i Senat potvrdio njenu nominaciju, Nauert će napustiti funkciju glasnogovornice State Departmenta te će preuzeti novu dužnost u UN-u.

Neki američki mediji pišu da će, u slučaju da bude odobrena njena nominacija, Nauert biti jedan od “najneiskusnijih” ambasadora pri UN-u. Ali, svakako i najseksipilnijih.

Dosadašnja američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley najavila je u oktobru ove godine odlazak s te dužnosti, koju je obavljala godinu i pol.

Nauert, bivša voditeljica i novinarka televizije Fox News, nema prethodno političko i zakonodavno iskustvo.

Postala je glasnogovornica State Departmenta u aprilu 2017. godine, a ranije ove godine imenovana je na dužnost podsekretarice za javnu diplomatiju i odnose s javnošću.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.