bliski istok

Izrael zbog “zapaljivih balona” blokirao isporuke goriva Gazi, izveli i zračne napade

AP_18284562163629-e1539362874590

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc naredio je obustavu prodaje goriva u Gazu “u svijetlu neprestanih puštanja zapaljivih balona sa te teritorije” ka Izraelu

 Izrael je danas saopštio da će obustaviti isporuke goriva u Pojas Gaze nakon što su Palestinci pustili zapaljive balone koji su zapalili dijelove obradivog zemljišta na izraelskoj granici.

Pripadnici Hamasa su u proteklih nekoliko dana pustili nekoliko desetina balona ispunjenih zapaljivim materijalom u sklopu napora da primoraju Izrael da ublaži svoju blokadu prema Pojasu Gaze i omogući nove ekonomske projekte.

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc naredio je obustavu prodaje goriva u Gazu “u svijetlu neprestanih puštanja zapaljivih balona sa te teritorije” ka Izraelu.

Portparol Hamasa Fauzi Barum ovu mjeru je nazvao “ozbiljnim činom agresije” čiji je cilj pogoršanje krize ljudi u blokiranoj Gazi.

Pojas Gaze zavisi od Izraela za većinu goriva i gasa.

 Izraelski vojni avioni izveli su, također, napade iz zraka na nekoliko tačaka u Gazi.

Lokalni izvori su naveli kako je napad, između ostalog, izveden i na položaje Brigade Izzedine al-Qassam, vojnog krila Hamasa u Gazi.

Nije poznato da li je u napadu bilo stradalih.

Izraelska vojska nije uputila saopćenje u vezi s napadom.

Izraelski zvaničnici su ranije saopćili kako su napadi odgovor na balone sa zapaljivim materijalom koji iz Gaze navodno dolaze prema izraelskoj teritoriji.