Globus

Redom vojskovođe

Ko su crnogorski vojvoda i srpski knez koji su inspirisali teroristu Tarranta?

15/03/2019

Njihova imena ispisao je na opremi da ga prate u njegovom ubilačkom pohodu

Terorista koji je upao u dvije novozelandske džamije i pobio 49 ljudi inspirisao se nizom povijesnih osoba.

Njihova imena ispisao je na opremi da ga prate u njegovom ubilačkom pohodu. Redom su to vojskovođe iz vremena borbe protiv Otomanskog Carstva, prenosi Index.hr.

Vojni upravitelj Beča

Jedan od njih je Ernst Rüdiger von Starhemberg, vojni upravitelj Beča i carski general za vrijeme Velikog rata u 17. stoljeću. Uspijevao je održati obranu Beča pred otomanskom opsadom, ali da nije bilo poljskog kralja Jana Sobjeskog carska bi prijestolnica pala u turske ruke.

Usprkos tome, Austrijanci i danas idoliziraju von Starhemberga kao spasitelja zapadnog svijeta.

Mletački dužd i papinski admiral

Ubica je nosio i ime mletačkoga dužda Sebastiana Veniera. On je predvodio mletačku mornaricu u pomorskoj bitci kod Lepanta, u kojoj je Sveta liga porazila Turke. U istoj bitci sudjelovao je još jedan admiral čije je ime nosio ubica. Riječ je o Marcantoniju Colonni koji je bio admiral papinske flote.

Crnogorski vojvoda koji je upozoravao na opasni bijes

Iz našega susjedstva ubica je uzeo dva imena kojima se okitio. Prvi je Marko Miljanov Popović, crnogorski vojvoda i pjesnik, autor “Primjera čojstva i junaštva”. Iako je i sam ratovao protiv Turaka, Marko Miljanov Popović u tom je djelu upozoravao na opasnost od bijesa i naprasitosti. Za njega je čast bila vrijedna samo kada se opirala zlu u čovjeku.

Srpski knez koji je služio Osmanlijama

Novozelandski terorista očito nije baš najbolje poznavao historiju pa je osim Popovića inspiraciju pronašao u srpskom knezu Stefanu Lazareviću. Iako mu je otac poginuo boreći se protiv Turaka na Kosovu polju, Stefan je na koncu postao otomanski vazal i borio se za njihov račun. Stefan Visoki mijenjao je strane pa je tako svoje usluge nudio i Bizantu i Ugarima. I jednima i drugima je bio vazal, baš kao i Osmanlijama.

Terorista s Novog Zelanda na oružju imao ispisana srpska imena (FOTO)

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.