Krvave borbe za Mosul, ISIS-ova uporišta padaju dio po dio (VIDEO)

mosul

Drugog dana operacije za oslobađanja Mosula od terorista ISIS-a, iračka vojska preuzela je kontrolu u distriktu Hamdaniya koji je nalazi jugoistočno od centra Mosula.

Reporter AA s terena javlja da su iračke snage danas iz pravca gradića Guvera ušle u distrikt Hamdaniye i primorale snage terorističke organizacije ISIS na povlačenje ka centru Mosula.

Nakon što su preuzele kontrolu u Hamdaniyi, iračke snage su na sve zgrade javne uprave u tom distriktu postavile iračke zastave.

Hamdaniya je prvi irački distrikt u regiji koji je oslobođen tokom započete operacije za slom ISIS-ove kontrole u Mosulu.

Riječ je o distriktu koji se nalazi svega desetak kilometara jugoistočno od Mosula, a koji naseljava većinsko kršćansko stanovništvo. ISIS je taj distrikt zauzeo na ljeto 2014. godine, a lokalno stanovništvo je ranije izbjeglo iz tog kraja.

Irački premijer Haidar al-Abadi saopćio je kako je opsežna operacija oslobađanja Mosula počela u noći s nedjelje na ponedjeljak, a u operaciji učestvuju združene iračke snage, uključujući i kurdske i sunitske snage sa sjevera Iraka. Operaciju podržavaju i koalicijske snage koje predvodi SAD.

Riječ je o ključnoj operaciji oslobađanja glavnog uporišta ISIS-a u Iraku, a prema najavama iračkih zvaničnika, ta operacija će trajati nekoliko sedmica, jer se vodi s velikim oprezom kako bi se izbjeglo stradanje civilnog stanovništva.