Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbori u Izraelu

Može li Gantz sa vlasti ukloniti Netanyahua?

Izrael_izbori_Beni_Ganc_Xinhua

Nikada u istoriji Izraela izbori nisu održani dva puta u jednoj godini

U Izraelu su jutros otvorena biračka mjesta na ponovljenim parlamentarnim izborima, koji bi trebalo da odluče da li će dugogodišnji premijer Benjamin Netanyahu ostati na toj funkciji.

Netanyahu je na izborima u aprilu pretrpio jedan od najvećih poraza u karijeri kada nije uspio da sastavi novu vladu, te se potom odlučio za nove izbore.

Nikada u istoriji Izraela izbori nisu održani dva puta u jednoj godini.

Posljednje ankete ukazuju na još jednu tijesnu utakmicu između Likuda i centrističkog saveza Plavih i bijelih, koji vodi bivši vojni komandant Benny Gantz.

Izraelsko biračko tijelo je duboko podijeljeno po vjerskim, etničkim i ideološkim linijama, a fragmentirani parlamentarni sistem čini pravljenje koalicije “škakljivim poslom”, navodi AP.

Ispitivanja javnog mnijenja ponovo pokazuju da je glavni protukandidat Netanjahua, centristička Plava i bijela stranka veoma blizu.

Obje stranke bi mogle da se bore za formiranje većinske koalicije sa svojim manjim saveznicima.

Zajednička vlada dvije najveće partije bila bi najracionalniji izlaz iz ove situacije, ocjenjuje AP, ali Plavi i bijeli su se zarekli da neće sarađivati s Netanyahuom zbog optužbi za korupciju sa kojima se premijer suočava.

Ne očekuje se, međutim, da Netanyahu s najdužim premijerskim stažom u istoriji Izraela, pristane da sjedi u vladi koju neko drugi predvodi, navodi AP.

Netanyahu je, uoči izbora, objavio da će anektirati “sva naselja na Zapadnoj obali”, uključujući i enklavu koja se nalazi duboko u palestinskoj teritoriji.