PRIŠTINA

MUP Kosova: Akcija je bila protiv kriminalaca, a ne protiv bilo koje nacionalnosti

mup kosovo – press – anadolija 2

Generalni direktor Policije Kosova Samedin Mehmeti rekao je da je zbog reakcije suprotstavljanja policijskoj akciji, policija bila primorana da pošalje Specijalne policijske jedinice u Sjevernu Mitrovicu i da je tokom sukoba lakše povrijeđeno deset policajaca i građanin koji je, kako je kazao, ranije kažnjavan za krađu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla saopštio je da je današnja akcija policije bila usmjerena protiv kriminalaca, a ne protiv bilo koga drugog, javlja Anadolu Agency (AA).

Svecla je na konferenciji za novinare sa direktorima Policije i Carine Kosova, kazao da je akcija bila uspješna, te da je zaplijenjena roba i uhapšene su osobe uključene u šverc. Poručio je da će sve osobe, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, biti suočene sa snagom zakona.

Ministar je kazao da su i novinari danas bili mete napada bijesnih kriminalaca.

„Ova operacija nije usmjerena protiv bilo koje nacionalnosti. Ova operacija je usmjerena protiv kriminalaca koji su švercovali ilegalnu robu na teritoriju Kosova. Dozvolite mi da vas obavijestim da je tužilac u predmetu Srbin, sudija za prethodni postupak je Srbin, pripadnici Jedinice za brzo reagovanje u Sjevernoj Mitrovici su većinom Srbi. Većina uhapšenih su Albanci, većina traženih su Albanci. Dakle, nema govora o bilo kakvoj državnoj represiji protiv bilo koga”, rekao je Svecla.

Generalni direktor Policije Kosova Samedin Mehmeti rekao je da je operacija koja je danas izvedena rezultat jednogodišnje istrage. Kazao je da je današnji pretres bio planiran na 26 različitih lokacija u reonu Peći, Prištine, Južne i Sjeverne Mitrovice, ali zbog otpora građana na sjeveru, na osam lokacija operacija nije izvedena. U vezi sa istragom o švercu, uhapšeno je osam osoba i za deset drugih se traga, kazao je Mehmeti.

Istakao je da je zbog reakcije suprotstavljanja policijskoj akciji, policija bila primorana da pošalje Specijalne policijske jedinice u Sjevernu Mitrovicu i da je tokom sukoba lakše povrijeđeno deset policajaca. Takođe je povrijeđen jedan građanin koji je, kako je kazao, ranije kažnjavan za krađu, a i nekoliko vozila je oštećeno.

„Tokom operacije i povratka policijskih i carinskih jedinica bilo je napada na njih od strane nekih građana. Ovi napadi su praćeni direktnim hicima iz oružja, bacanjem ručnih bombi, bacanjem šok bombi”, rekao je Mehmeti.

Direktor policije je pokazao fotografije na kojima se vidi da su blindirana policijska vozila gađana iz vatrenog oružja i ručnim bombama.

Ministar Svecla je reagovao i na izjavu visokog predstavnika EU-a Josepa Borrella, koji je današnju akciju u Sjevernoj Mitrovici nazvao jednostranom i nekoordinisanom. Kazao je da su akciju sproveli Policija, Carina, Kosovska obavještajna agencija, dok je KFOR unapred obaviješten, te da “ako neko misli da bi trebalo imati koordinaciju sa Beogradom da bi se udarilo na one koje Beograd štiti u kriminalu, onda je to pogrešan pristup”.