Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

od 2. novembra

Njemačka ide ponovo u “lockdown”, ovo su sve nove mjere koje su uveli

Germany Cabinet

Bild ekskluzivno saznaje kako su se premijeri saveznih država složili s Merkel te kako Njemačka ide u lockdown 2. novembra odnosno u ponedjeljak

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas se sastala s premijerima saveznih država kako bi razgovarali o novim mjerama.

Na sastanku su se premijeri saveznih država složili s Merkel te je donesen zaključak da Njemačka ide u lockdown 2. novembra, odnosno u ponedjeljak.

Nakon sastanka, Merkel će o svemu obavijestiti vođe parlamentarnih skupina u Bundestagu, a sutra ujutro će Merkel u Bundestagu izvijestiti o stanju s koronavirusom u Njemačkoj.

Prema novim rigoroznim mjerama koje na snagu stupaju u ponedjeljak, bit će moguće javno okupljanje maksimalno deset osoba iz najviše dva kućanstva, javljaju njemački mediji pozivajući se na sudionike sastanka njemačke vlade i premijera saveznih pokrajina, koji je počeo u srijedu oko 13 sati.

Restorani i kafići bi također trebali biti zatvoreni za goste uz mogućnost dostave hrane i pića. Izuzetak su kantine. Ova mjera bi trebala trajati čitav studeni.

Trgovine će ostati otvorene, ali s ograničenjem jednog kupca na 10 metara kvadratnih, a restorani će isporučivati hranu samo za dostavu.

Za publiku se zatvaraju sportski objekti pa tako neće biti publike na utakmicama Bundeslige, što je također mjera koja bi trebala trajati cijeli novembar.

Škole i vrtići ostaju otvoreni.

Predstavnici privrede su prije današnjeg sastanka predstavnika vlade, na čelu s Angelom Merkel, i saveznih pokrajina, koji je zbog naglog povećanja broja novozaraženih u Njemačkoj pomaknut s petka na srijedu, pozvali vlasti da ne uvode drugi lockdown, koji uključuje zatvaranje ugostiteljskih objekata, tvrdeći da jedna trećina objekata ne bi preživjela drugo zatvaranje u ovoj godini.

Prema informacijama Bilda, ministar financija Olaf Scholz rekao je na sastanku da i on vjeruje da su Njemačkoj potrebne drastične mjere.

“U situaciji smo da uskoro nećemo moći kontrolirati situaciju. Mislim da je nužno da se složimo s drastičnim mjerama”, rekao je.

Najavio je i stabilizaciju i pomoć vlade za zatvorene poslove.

Njemački ministar privrede Peter Altmaier najavio je prije sastanka kako bi vlada mogla pokriti i do 75 posto gubitaka privrede zbog novih mjera protiv pandemije. To bi, procjenjuje se, koštalo od sedam do 10 milijardi eura za četiri sedmice lockdowna.

Predstavnici vlade i pokrajina ponovno sastati sredinom novembra kako bi razmotrili utječu li nove mjere na smanjenje broja novozaraženih.

Središnji epidemiološki institut Robert Koch u srijedu je objavio kako je u posljednjih 24 sata zabilježeno gotovo 15.000 novozaraženih koronavirusom.