Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pogledajte Putinovu reakciju na pitanje je li Rusija otrovala špijuna Skripalja (VIDEO)

putin111

Ruski predsjednik Vladimir Putin samozadovoljno se nasmiješio na upit novinara BBC-a je li Rusija odgovorna za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja.

Putin je odgovarao na pitanja BBC-jeva dopisnika iz Moskve prilikom posjeta Nacionalnom centru za žitarice u Krasnodaru, prenosi Jutarnji list.

Potom je pozvao Veliku Britaniju da temeljito istraži slučaj.

– Slušajte, mi se ovdje bavimo poljoprivredom i kao što vidite naš je cilj briga o životnom standardu građana, a vi govorite o tragedijama. Temeljito istražite slučaj, a onda ćemo o tome razgovarati, odgovorio je Putin.

Istovremeno, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ponovio je danas kako Rusija nema nikakve veze sa slučajem trovanja Sergeja Skripalja i njegove kćeri, te zatražio od Britaniji da dopusti Rusiji učešće u istrazi.

– Glupost, Rusija s tim nema veze. Očekujemo da Velika Britanija udovolji našem zahtjevu i pošalje nam uzorak nervnog otrova kako bi ga mi istražili, rekao je Lavrov istaknuvši da je jedna od žrtava trovanja ruska državljanka – Skripaljova kćerka Julija.

Britanska premijerka Theresa May rekla je u ponedjeljak da je “vrlo vjerovatno” da je Rusija odgovorna za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja, a taj napad je nazvala slijepim i neopreznim napadom na Veliku Britaniju.

Naglasila je da je tvar koja je upotrebljena u napadu na Skripalja i njegovu kćer Juliju “nervni agens vojne kvalitete koji proizvodi Rusija”.

May je objasnila britanskim zastupnicima da je Moskvi dala rok do utorka navečer da dostavi objašnjenja Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW).

Ona je ocijenila da postoje samo dva moguća scenarija u tom “slijepom i neopreznom napadu na Veliku Britaniju”: ili se radi o ciljanom napadu Rusije, ili su ruske vlasti izgubile kontrolu nad nervnim agensom.

U slučaju da Moskva ne da uvjerljiv odgovor, “smatrat ćemo da se radi o ruskoj ilegalnoj upotrebi sile protiv Velike Britanije”, dodala je premijerka.

Rusija je juš jučer odbacila optužbe britanske premijerke o odgovornosti Moskve u trovanju bivšeg ruskog dvostrukog agenta i rekla da je to “cirkusna tačka i provokacija”.

“To je cirkuska tačka pred britanskim parlamentom”, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova, prenose ruske novinske agencije.

“Govor premijerke May pred britanskim zastupnicima predstavlja novu političku kampanju koja se temelji na provokaciji”, dodala je.

Sergej Skripalj (66) i njegova kćer Julija (33) otrovani su prije sedam dana u malom gradu Salisburyju. Njihovo zdravstveno stanje je kritično, ali stabilno.