protesti širom rusije

Masovna hapšenja demonstranata koji traže oslobađanje Navalnoga (VIDEO)

Vlasti tvrde da je boravkom u Njemačkoj Navalni prekršio odredbe uslovne kazne zatvora za koju on navodi da je nelegitimna

Ruska policija u subotu je uhapsila na stotine demonstranata koji su izašli na ulice ruskih gradova na temperaturama i do minus 50 stepeni Celzijusa kako bi zatražili oslobađanje Alekseja Navalnoga, vodećeg ruskog opozicionara.

Navalni, koji je najugledniji najuporniji politički protivnik predsjednika Vladimira Putina, uhapšen je 17. januara kada se vratio u Moskvu iz Njemačke, gdje je proveo pet mjeseci oporavljajući se od trovanja nervim agensom za koje je on optužio Kremlj.

Vlasti tvrde da je boravkom u Njemačkoj Navalni prekršio odredbe uslovne kazne zatvora za koju on navodi da je nelegitimna.

On bi se trebao pojaviti u sudnici početkom februara na ročištu na kome bi se ustanovilo da li će odslužiti kaznu zatvora od tri i po godine.

Više od 350 osoba je uhapšeno u protestima na ruskom dalekom istoku i u Sibiru, saopćila je nadzorna grupa OVD-Info, a masovne demonstracije se očekuju u popodnevnim satima u Moskvi, St. Petersburgu i drugim gradovima evropskog dijela Rusije.

Nekoliko hiljada osoba okupilo se na protestu u Jekaterinburgu, četvrtom po veličini ruskom gradu, a demonstracije su održane i u pacifičkoj luci Vladivostok, u otočnom gradu Južno-Sahalinsk, i trećem po veličini gradu Novosibirsku.

Trinaest osoba je uhapšeno na protestu u u Jakurtsku, gradu u istočnom Sibiru gdje je izmjerena temperatura od minus 50 stepeni Celzijusa.

U Moskvi su se na hiljadu ljudi okupilo na Puškinovom trgu u centru grada prije najavljenog početka protesta.

Policija je putem svog sistema oglašavanja poručila demonstratima da se ne okupljaju zbog pandemije koronavirusa i upozorila ih da je protest nezakonit, prenosi AP.